OVERZICHT. Alweer ‘bloedbroeders’
vlnr: Waleed en Wail Al-Shahan (VS 2001), Salem en Nawaf Al-Hazmi (VS 2001), Willy en Padraig Pearse (Ierland 1916), Hamza en Ahmed al-Ghamdi (VS 2001), Said en Cherif Kouachi (Charlie Hebdo 2015) en Brahim en Salah Abdeslam (Parijs 2015). Foto: rr

Er zitten heel vaak broers onder de daders van terroristische aanslagen. Ook nu is dit het geval: de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui hebben toegeslagen in respectievelijk Zaventem en Maalbeek.

Brussel (2016): Ibrahim en Khalid El Bakraoui

De broers El Bakraoui stonden al bij het gerecht bekend als een zware criminelen. Het appartement in Vorst waar Salah Abdeslam gevonden is, zou onder een valse naam gehuurd zijn door Khalid. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de huur van het eerder ontdekte safehouse in Charleroi, dat gebruikt werd door de daders van Parijs. Er lijkt dus een link te bestaan tussen beide terreurcellen. Khalid noch Ibrahim stond voor de aanslagen van Parijs bekend als radicaal.

Parijs (2015): Brahim en Salah Abdeslam

Op 13 november zouden beide broers zich, in naam van IS, opblazen in Parijs. Brahim zette door met het plan in het café Comptoir Voltaire, maar Salah vluchtte terug naar België. Hij was ruim 100 dagen lang de meest gezochte terrorist in Europa. Op 18 maart werd hij gegrepen in Molenbeek. Het is erg plausibel dat zijn arrestatie een invloed heeft gehad op de aanslagen in Brussel.

Charlie Hebdo (2015): Cherif en Said Kouachi

Op 7 januari dringen twee mannen in Parijs de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo binnen. Het gaat om de broers Cherif en Said Kouachi. Nadat ze in en rond het gebouw twaalf mensen hebben doodgeschoten vluchten ze weg. Er volgt een klopjacht en op 9 januari schiet de politie de broers dood. Ze pleegden hun daden in naam van de Jemenitische tak van Al-Qaeda.

Boston Marathon (2013): Dzhokhar Tsarnaev and Tamerlan Tsarnaev

Op 15 april 2013 ontploffen twee bommen nabij de finish van de marathon van Boston, in de VS. Daarbij komen drie mensen om. Op 19 april wordt bekendgemaakt dat de twee verdachten twee Tsjetsjeense broers zijn, die in het nabijgelegen Cambridge wonen. Een dag eerder hebben ze een agent doodgeschoten en zijn ze op de vlucht geslagen. Tamerlan sterft uiteindelijk aan de verwondingen die hij oploopt tijdens de klopjacht, de jongere Dzhokhar wordt ingerekend. Hij is intussen veroordeeld tot de doodstraf.

9/11 (2001): Waleed en Wail Al- Shehri, Salem en Nawaf Al-Hazmi, Hamza en Ahmed al-Ghamdi

Aan de aanslagen door Al-Qaeda op 11 september 2001 in de VS nemen maar liefst drie koppels broers deel, allemaal Saoedi’s. Waleed en Wail Al- Shehri zijn kapers van vlucht 11 van American Airlines, die zich als eerste in de Twin Towers boort. Hamza en Ahmed al-Ghamdi zitten in vlucht 175 van United Airlines, die in de tweede toren belandt. Salem en Nawaf Al-Hazmi zijn kapers van vlucht AA-77, het vliegtuig dat op het Pentagon terechtkomt.

VK (1973): Marian en Dolours Price

Het zijn niet alleen mannen die samen vernieling zaaien. De zussen Dolours en Marian Price, lid van de Iers republikeinse paramilitaire organisatie IRA, hadden beiden deel in de bomaanslag op de Old Baily in Londen op 8 maart 1973. Daarbij vielen ongeveer 200 gewonden en één dode, een man die een hartaanval kreeg. De zussen werden samen met acht andere leden van hun eenheid schuldig bevonden en zaten enkele jaren gevangenisstraf uit.

Paasopstand (1916): Willy en Padraig Pearse

Tijdens de Ierse Republikeinse opstand van 24 tot 30 april in 1916 heeft Padraig Pearse de leiding over de Irish Volunteers, die samen met de Irish Citizen Army tegenover duizenden Britse ordehandhavers komen te staan. De Ierse revolutionairen moeten het onderspit delven en zowel Padraig Pearse als diens broer Willy komen om het leven.