Opnames Star Wars dwarsbomen toeristen in Dubrovnik
Foto: ggm

Dubrovnik zag dankzij de serie ‘Game of Thrones’ zijn toerisme floreren, maar die samenwerking met productiehuizen heeft ook een schaduwzijde. Belangrijke delen van de Kroatische havenstad werden een week lang afgesloten voor de opnames van de achtste Star Wars-film.

De Stradun, een marmeren stadsboulevard in het centrum van Dubrovnik, werd afgelopen maand een week lang afgesloten voor inwoners en toeristen, zodat er kon gefilmd worden voor de nieuwe Star Wars-film. Met ontevreden toeristen tot gevolg.

Burgemeester Andro Vlahusic heeft sinds zijn aantreden zeven jaar geleden de stad gepromoot via film en televisie, vooral dan via de televisieserie Game of Thrones, wat zich heeft vertaald in succescijfers voor de toerismesector.

Maar nu klinkt er kritiek dat zijn strategie té goed werkt: wat voor zin heeft het immers om toeristen te lokken naar de trekpleisters die ze op het scherm zagen, als ze die door nieuwe opnames gedwongen moeten overslaan?

Bovendien lijkt het erop dat de toerismesector zijn grenzen heeft bereikt. De laatste jaren is het tijdens het hoogseizoen vrijwel onmogelijk om een vrije kamer te vinden in de stad, maar nieuwe vastgoedprojecten worden maar mondjesmaat goedgekeurd door het stadsbestuur, onder andere door het Unescolabel van het oude centrum.

‘We keren ons niet tegen de opnames, maar veroordelen de chaotische aanpak’, zowel bij de filmplanning als de langetermijnvisie op de groei van het aantal toeristen, zo zegt een lid van de gemeenteraad. ‘Je moet je afvragen wanneer genoeg ook genoeg is.’