Overbevraagd Securitas trommelt personeel op in buitenland
Foto: REUTERS

Securitas België wordt overspoeld met vragen van bedrijven naar extra veiligheidsagenten en krijgt versterking uit Nederland en Frankrijk. ‘We voldoen bewust niet aan alle vragen, extra camera’s kunnen ook een oplossing zijn’.

Net als tijdens de Brusselse lockdown na de aanslagen in Parijs, worden grote privébeveiligingsfirma’s zoals Securitas overspoeld door vragen van bedrijven naar extra veiligheidsagenten. Supermarkten, banken, mediabedrijven en ook tal van gewone kmo’s en bedrijven dringen aan op extra bewakingspersoneel. ‘We worden van overal opgebeld. De vraag is nu nog veel groter dan na de aanslagen in Parijs’, geeft woordvoerder Gerrit Bellon schoorvoetend toe.

‘Heel veel bedrijven stellen nu hun veiligheidssystemen in vraag’, legt de woordvoerder uit. ‘Maar we voldoen bewust niet aan alle aanvragen. Het is niet omdat je vijf extra bewakingsagenten inschakelt dat je veiligheid evenredig groter wordt. Ik wil er op aandringen dat bedrijven ook zoeken naar creatieve oplossingen. Zoals het inschakelen van extra camera’s en andere detectiemiddelen’, probeert hij het verwachtingspatroon van sommige klanten te temperen.

Waar het kan roept Securitas personeelsleden terug uit verlof. ‘We zijn een heel flexibel bedrijf op dat vlak’. Maar de vraag is zo groot dat Securitas België, dat in totaal zo’n 5.500 bewakingsagenten in dienst heeft, inmiddels al contact opgenomen heeft met de zusterbedrijven in Nederland en Frankrijk met de vraag of zij extra personeel kunnen ter beschikking stellen. ‘Zij hebben dezelfde competenties en opleidingsniveau als ons personeel hier en ze spreken dezelfde taal. Waar nodig zullen ze tijdelijk worden ingezet om aan de vraag van klanten te voldoen.’

De woordvoerder van Securitas België benadrukt wel dat het bedrijf niet opgetogen is met de situatie. ‘Wij hadden dit ook graag anders gezien en in normale omstandigheden zaken kunnen doen. Maar het is nu niet anders.’