‘Ze was een heel lieve vriendin, een zus bijna’
Foto: rr

Een van de 34 dodelijke slachtoffers is Adelma Marina Tapia Ruiz, een 37-jarige vrouw uit Peru die acht jaar geleden in België kwam wonen. Haar Belgische man en dochtertjes ontsnapten in Zaventem op het nippertje aan de dood.

Adelma Marina Tapia Ruiz (37) wilde Pasen met haar familie doorbrengen. Haar zussen wonen in de Verenigde Staten en zelf kwam de Peruaanse vrouw acht jaar geleden naar België.

De meisjes waren aan het spelen in de vertrekterminal, dat heeft hun leven gered

Ze woonde in Tubize met haar echtgenoot Christophe Delcambe en hun twee dochtertjes (4). Het gezin Delcambe zou dinsdagochtend vertrekken voor een familievakantie in New York, toen het noodlot toesloeg.

‘De meisjes waren enthousiast om op vakantie te gaan’, vertelt Elisabeth Toscaino, een vriendin van Adelma die in dezelfde periode naar België kwam. ‘Ze waren aan het spelen in de vertrekterminal. Dat heeft hun leven gered. Ze liepen even weg van hun ouders. Christophe liep hen achterna, en toen was er die explosie.’

Adelma Ruiz stierf, maar haar man en hun twee dochtertjes ontsnapten op het nippertje aan de dood. ‘Een van de meisjes kreeg scherven in haar arm. Het zag er erg uit, maar ze zal genezen. Hun vader is met de meisjes in het ziekenhuis. Ook voor hem is dit een vreselijke schok, maar hij probeert zich nu te focussen op zijn kinderen.’

De oudste broer van Adelma gaf een interview aan een Peruaanse tv-zender. ‘Het is moeilijk te begrijpen om op zo’n manier een naaste verliezen. En nog moeilijker omdat ik zo ver weg ben’, zegt Fernando Tapia Coral.

Adelma Ruiz, die een hele tijd als kok werkte, schoolde zich onlangs om tot podologe. ‘Ze was een heel lieve vriendin, een zus bijna’, zegt Elisabeth.