Australische premier bekritiseert Europese veiligheidssysteem
Foto: AP

De Australische premier Turnbull heeft kritiek geuit op de grensbewaking van Europa. Australië loopt minder risico op een terroristische aanslag, omdat het zijn grenzen streng bewaakt, volgens hem. Ook vroeg hij de grote luchthavens van het land, hun staking van donderdag uit te stellen.

Tijdens een televisietoespraak veroordeelde Malcolm Turnbull de aanslagen en zei hij dat Australië aan de zijde van België staat in de strijd tegen het terrorisme. ‘We zijn bondgenoten in deze strijd, net zoals we dat een eeuw geleden waren op de Vlaamse velden, tijdens de Eerste Wereldoorlog.’

Daarna verzekerde Turnbull de Australische burgers dat hun veiligheidsdiensten ‘veel beter zijn dan die in Europa’, zeker aan de grenzen. ‘Europa heeft geen interne grenzen, dus kunnen mensen binnen Europa reizen naar waar ze willen, en hun externe grenzen zijn zeer poreus, zoals we elke nacht op het nieuws kunnen zien. Het veiligheidssysteem van Europa verschilt dus van het onze. Deels komt dat natuurlijk door onze ligging, maar we hebben ook een zeer strenge grensbewaking’, zo zei de premier aan ABC News.

Staking

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel vroeg de premier aan de vakbond Community and Public Sector Union, een geplande staking op donderdag, op de luchthavens van Sydney, Melbourne en Brisbane uit te stellen. De vakbond stemde in met die vraag, omdat ze zich naar eigen zeggen ‘bewust is van de begrijpelijke bezorgdheden van de reizigers na de Brusselse aanslagen’.

Eind 2014 was ook de Australische stad Sydney het toneel van een terroristische aanval. In een café in het centrum vond toen een gijzeling plaats, waarbij drie doden vielen, onder hen ook de dader.