Reynders: 'Meer dan 40 nationaliteiten onder de slachtoffers'
Foto: BELGA

Bij de aanslagen van dinsdagochtend op de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek zijn al 31 doden geteld en werden zowat 200 mensen verwond. De politie verspreidde een foto van de drie verdachten, maar intussen wordt ook stilaan duidelijk wie de slachtoffers waren.

Een van de dodelijke slachtoffers is Adelma Marina Tapia Ruiz, een 37-jarige vrouw uit Peru die acht jaar geleden in België kwam wonen. Haar Belgische man en dochtertjes ontsnapten in Zaventem op het nippertje aan de dood.

Doordat een van de aanslagen op de luchthaven was, zijn er slachtoffers uit heel veel landen. 'We staan in contact met alle buitenlandse ambassades in ons land', zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. 'Er is sprake van meer dan 40 verschillende nationaliteiten bij de slachtoffers.'

Vooral over de mensen die gewond raakten, krijgen we stilaan meer duidelijkheid. Het gaat onder meer om een Amerikaanse militair en zijn gezin. Om privacyredenen gaat de VS niet communiceren over het aantal gezinsleden dat gewond raakte of hoe erg ze er aan toe zijn.

Vier Mormoonse landgenoten van hen liepen eveneens verwondingen op tijdens de aanslagen. Dat meldt de religieuze beweging waarvan zij lid zijn. De 66-jarige Richard Norby, Joseph Empey (20) en Mason Wells (19) waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats en moesten naar het ziekenhuis gebracht worden. Ze werken allemaal in Parijs en waren met een vierde missionaris op weg naar Ohio toen het gebeurde.

Starbucks-werknemer gewond

De koffieketen Starbucks heeft ook een vestiging in de luchthaven in Zaventem. 'Een van onze werknemers is gewond geraakt', laat de keten weten. 'De anderen zijn gelukkig veilig en wel.'

Acht Fransen, Nederlander en twee Britten

Voorts zouden er ook acht Fransen gewond zijn geraakt, onder wie drie ernstig.

Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf raakte één Nederlander gewond bij de aanslag en werd hij naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. Meer Nederlandse slachtoffers lijken er voorlopig niet te zijn, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook twee Britten liep verwondingen op in Zaventem. Dat verkondigde Boris Johnson, de burgemeester van Londen, en wordt bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook een Zweedse vrouw liep ernstige verwondingen op. Twee van haar landgenoten liepen verwondingen op, maar niets ernstig.

Een woordvoerder van Jet Airway uit Mumbai bevestigt dan weer dat twee leden van de Indische bemanning van een vliegtuig gewond geraakte in Zaventem.