Jambon: “Nu niet snelsnel nieuwe maatregelen afkondigen”
Jan Jambon Foto: pn

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) hoeden zich dinsdag voor steekvlampolitiek. “Nu een hoop nieuwe maatregelen lanceren, ik denk dat dat niet veel zin heeft”, zo zei Jambon in een studiogesprek bij VTM NIEUWS.

“De regering heeft al dertig maatregelen genomen”, onderstreepte Jambon. “Ze zijn nog niet allemaal uitgevoerd. Sommige maatregelen vragen tijd. Ik denk dat we dat werk moeten voortzetten en misschien nog wat versnellen waar mogelijk.”

De N-VA-minister waarschuwt ook niet toe te geven aan de terroristen “door de aard en de ziel van onze samenleving te veranderen”. “Dat is waar ze op uit zijn. We zijn een samenleving die gebaseerd is op vrijheid, op waarden die vrijheid en democratie hoog in het vaandel voeren. Zij richten hun aanvallen daarop. Het slechtste wat we nu zouden kunnen doen, is die waarden omkeren om ons te verdedigen tegen die agressie.”

“De vraag is of Europa hier de juiste maatregelen kan vinden zonder een politiestaat te worden”, beklemtoonde ook justitieminister Koen Geens. “Je zal altijd plaatsen hebben waar veel mensen samen zijn in een westerse samenleving, daar is niets aan te doen.”

Veel details over het lopende onderzoek konden de ministers niet kwijt. Dat bij een huiszoeking in Schaarbeek intussen al een nieuwe spijkerbom gevonden is, is volgens Geens het gevolg van het snelle speurwerk. “Men is onmiddellijk met alle mogelijke middelen opsporingen beginnen doen naar wat aan de feiten vooraf gegaan is”, verduidelijkte hij nog. “De daders zijn daar niet zomaar aangekomen, ze hebben vervoersmiddelen gebruikt bijvoorbeeld.”