Tweede omgekomen kamikaze Zaventem geïdentificeerd als Najim Lachraaoui
Van links naar rechts: Khalid El Bakroui (27), Ibrahim El Bakraoui (29) en Najim Laachraoui (24). Foto: rr
De tweede zelfmoordterrorist van Zaventem is geïdentificeerd als Najim Lachraaoui. Dat vernam De Standaard uit goede bron.

De tweede terrorist die zichzelf opblies in de luchthaven van Zaventem is geïdentificeerd. Het gaat om Najim Lachraaoui (24) uit Schaarbeek. Dat vernam De Standaard uit goede bron.

Najim Lachraoui is de terrorist links op het beeld gemaakt door de bewakingscamera's op de luchthaven dat door het federaal parket werd verspreid. 

Lang bleef Najim Laachraoui (24) de onbekende terrorist. Zijn DNA werd gevonden in een huis in het Waalse Auvelais, waar de bommen voor de aanslagen van Parijs werden gemaakt. En nog een tweede keer in het huis in Schaarbeek, waar hij samen met Salah Abdeslam (26) net na de aanslagen onderdook.  Voorts werden ook sporen van hem gevonden op explosief materiaal dat gebruikt werd bij de aanslagen op 13 november in de Franse hoofdstad.

Daarenboven vermoedden de speurders dat diezelfde man kort na de aanslagen onder de valse naam Soufiane Kayal vanuit Brussel geld stortte op de rekening van Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud (28), het 'brein' achter de aanslagen in Parijs. Het doel was toen om vanuit haar flat in Saint-Denis een tweede serie aanslagen in Parijs voor te bereiden. Van die storting via Western Union bestonden camerabeelden, en zijn opsporingsfoto werd verspreid.

Laachraoui groeide op in Schaarbeek samen met zes broers en zussen. Hij is van opleiding elektromechanicus en wordt ervan verdacht de bommen gemaakt te hebben voor de recente aanslagen.  Laachraoui heeft geen criminele voorgeschiedenis. Hij vertrok al in 2013 naar Syrië. Hij stond op de Ocad-lijst van Syriëstrijders.

El Bakraoui uitgewezen vanuit Turkije

Eerder vandaag raakte bekend dat de andere zelfmoordterrorist van de aanslag in Zaventem Ibrahim El Bakraoui (30) is. Zijn broer Khalid El Bakraoui (27) blies zichzelf op in de metro nabij Maalbeek.

De Turkse president Erdogan verklaarde vanavond dat de oudste broer El Bakraoui vanuit Turkije werd uitgeleverd aan ons land. Dat blijkt niet te kloppen: El Bakraoui werd wel uitgewezen uit Turkije. Hij werd vervolgens niet aangehouden. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd El Bakraoui bovendien teruggewezen naar Nederland en niet naar België.