Koning Filip heeft vanavond om 19 uur de bevolking toegesproken op de nationale televisiezenders naar aanleiding van de aanslagen in Brussel deze ochtend. 'Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van de diepe wonden die geslagen zijn', zei hij in de toespraak.

Koning Filip en koningin Mathilde zijn 'geschokt door de gebeurtenissen van deze voormiddag in de luchthaven Brussel-Nationaal en de Brusselse metro. 'Vandaag is ons land in diepe rouw. Voor ieder van ons zal deze 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere. Mathilde en ik delen in uw leed, u, die een naaste heeft verloren of bij laffe en verwerpelijke aanslagen gewond is geraakt.'

'Onze welgemeende steun gaat uit naar allen die spontaan hun hulp aanbieden en naar de hulpdiensten. We zullen op dit alles met kalmte en waardigheid reageren. Laten we het vertrouwen in onszelf behouden. Dit vertrouwen is onze kracht', onderstreepte de Belgische vorst.

Programma aangepast

Als gevolg van de aanslagen wordt het programma van koning Filip en koningin Mathilde voor de volgende dagen aangepast. Verschillende activiteiten zijn alvast afgelast, zoals een lunch met vicevoorzitter van de Europese Commissie Kristalina Georgieva en het bijwonen van een voorstelling van de Mattheüspassie in deSingel in Antwerpen op dinsdag.

Voor woensdag is een bezoek aan de tentoonstelling rond Albert I in Rumbeke geannuleerd en op donderdag gaat de koning niet naar de inhuldiging van de Schuman-Josaphattunnel in Brussel en wordt het bezoek van de koningin aan de Serge Creuzschool in Molenbeek afgelast.

Het Koninklijk Paleis laat verder weten dat koning Willem-Alexander van Nederland en koning Felipe van Spanje inmiddels koning Filip al gecontacteerd hebben om hun medeleven met ons land te betuigen. Daarnaast kwamen er ook steunbetuigingen van het Marokkaanse en het Jordaanse koningshuis.

Overigens werd het Paleis niet ontruimd, zo meldt een woordvoerder van het Paleis, in een reactie op berichten dat er een evacuatie heeft plaatsgevonden.