Dit was niet de eerste aanslag op luchthaven Zaventem
Foto: AFP

De aanslag in Brussel mag dan de grootste aanslag in de Belgische geschiedenis zijn, toch is het niet de eerste keer dat terroristen het gemunt hebben op onze luchthaven. Ook op paasmaandag 16 april 1979 werd - weliswaar een mislukte - aanslag gepleegd op Zaventem. Palestijnse terroristen hadden het in de vertrekhal gemunt op de passagiers van een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij El Al, dat net geland was uit de Israëlische stad Tel Aviv. Er vielen geen doden.

De Palestijnen gooiden die bewuste dag even voor 14 uur een granaat in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Zestien toeristen raakten daarbij lichtgewond. De terroristen, die schietend met machinepistolen een toevlucht zochten in het restaurant, werden achtervolgd en beschoten door Israëlische veiligheidsagenten van El Al, en overmeesterd door Belgische rijkswachters. Een van hen werd daarbij door een kogel geraakt in de schouder, zo is te lezen in het Keesings Historisch Archief.

Het Palestijnse commando wilde een aanslag plegen op een toestel van El Al, maar slaagde daar niet in wegens de veiligheidsmaatregelen, en besloot toen maar vanaf de verdieping van de hal een granaat te werpen naar wat ten onrechte voor Israëlische toeristen werd aanzien.

Het Belgische departement van buitenlandse zaken verduidelijkte achteraf dat gewapende El Al-agenten soms met de Belgische rijkswacht optreden. De PLO-woordvoerder te Brussel veroordeelde de aanslag en schreef hem toe aan “provocateurs, gemanipuleerd door vijandige veiligheidsdiensten”.