De schaduw van Salah Abdeslam?
Salah Abdeslam Foto: EPA

Concrete elementen over wie achter de aanslagen van vanochtend op de luchthaven van Brussel-Nationaal en het Brusselse metrostation Maalbeek zit, maakte het federaal parket voorlopig niet bekend.

Maar alles lijkt erop te wijzen dat er een verband is met de politieoperaties van de voorbije dagen in de hoofdstad. En dat de voortvluchtige terroristen voor de vlucht vooruit hebben gekozen.

Het lijkt een plausibele hypothese dat de terroristen gevoeld hebben dat de politie te dichtbij kwam en dat ze daar niet op hebben gewacht.

De Belgische politie ontdekte vorige dinsdag in Vorst bij een huiszoeking in de nasleep van de aanslagen in Parijs drie zwaar bewapende terroristen. De 35-jarige Algerijn Mohamed Belkaïd werd daarbij neergeschoten. Hij wordt door de veiligheidsdiensten aanzien als één van de coördinatoren van de aanslagen in Parijs.

In Vorst werden zware wapens en ontstekingsmechanismes voor bommen gevonden. Maar ook valse passen en USB-sticks.

Najim Laachraoui

Vorige vrijdag dan werden de twee uit Vorst gevluchte terroristen Salah Abdeslam en de tot op vandaag niet-geïdentificeerde man met de valse naam Amine Choukri opgepakt. Zij waren niet gewapend, omdat hun wapens in Vorst achtergebleven waren.

De arrestatie van Salah Abdeslam was een opluchting. Maar het netwerk was daarmee nog niet opgerold, wisten de speurders. Gisteren nog verspreidde de politie een opsporingsbericht voor Najim Laachraoui uit Schaarbeek.

Hij is elektromechanicus van opleiding en vertrok in 2013 naar Syrië. Zijn DNA werd teruggevonden op explosief materiaal dat gevonden werd bij de aanslagen in Parijs. Laachraoui was allicht één van de bommenmakers voor de aanslagen van Parijs. Na de aanslagen was hij in Brussel en de kans is groot dat hij dat nog steeds is.

Strijd tegen de klok

Gisterenavond nog kregen de politiediensten concrete aanwijzingen dat het netwerk nog niet opgerold was. Er zouden in de uren die volgden nog verschillende politieoperaties gevoerd worden naar andere voortvluchtige terreurverdachten.

Maar de politie lijkt de strijd tegen de klok verloren te hebben.