Iets na negen uur was er een explosie in het Brusselse metrostation Maalbeek, in de buurt van de Wetstraat. Brussels burgemeester Yvan Mayeur bevestigde dat er zeker 20 doden geteld zijn. Dat aantal kan nog oplopen, aangezien de identificatie traag vordert. In total werden voorlopig 106 gewonden geteld, aldus Mayeur. 17 onder hen zijn er heel erg aan toe. Alle gewonden zijn nu geëvacueerd. Het openbaar vervoer in de hoofdstad ligt zo goed als stil.

Er is nog geen officiële informatie over slachtoffers, maar er wordt gevreesd dat er mogelijk een groot aantal doden zijn gevallen. De brandweer had het in de loop van de voormiddag over tien doden, de MIVB meldde rond halftwaalf dat er vijftien doden gevallen zouden zijn. An van Hamme van de MIVB had het ook over een 55 gewonden, waarvan er een tiental erg aan toe zouden zijn. De VRT wist, 'op basis van betrouwbare bronnen', rond 13 uur te melden dat het aantal doden opgelopen was tot twintig. Nog meldden de brandweer dat er 'een zeventigtal gewonden' gevallen zijn. 'Het leek net een oorlogssituatie', zegt Pierre Meys van de Brusselse brandweer. Cijfers over het aantal doden kon hij echter niet bevestigen.  

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block zaten er rond het middaguur nog altijd mensen geblokkeerd in het station. Ze vreest ook dat het aantal slachtoffers nog kan oplopen. De slachtoffers die weggevoerd werden, hadden volgens de minister voornamelijk brandwonden. 

Alle gewonden zouden rond half drie geëvacueerd zijn vanuit het station Maalbeek met een twintigtal ambulances en bussen van de MIVB. Dat meldt de VRT-journaliste Veerle De Vos via Twitter. Volgens getuigenissen via sociale media, vluchtten er vanochtend verschillende mensen bebloed uit het metrostation weg. Er was ook heel wat rook te zien die uit het metrostation Maalbeek komt. 

Wetstraat ontruimd

Het metrostation ligt in het centrum van de hoofdstad, vlakbij de Wetstraat en bij tal van Europese instellingen. De Wetstraat werd naar verluidt ontruimd en de Europese Commissie vraagt aan het personeel van de Europese instellingen om thuis te blijven of op zijn minst binnen te blijven. Dovo controleerde in de loop van de voormiddag alle geparkeerde auto's in de Wetstraat, op zoek naar mogelijke explosieven. 


Ook het hoofdkantoor van CD&V ligt daar in de buurt, maar dat is niet getroffen. Het gebouw wordt wel ontruimd en wordt opengesteld voor de opvang van eventuele slachtoffers. 

Tom Schiettecat, coördinator van 'team community' van CD&V hielp bij de verzorging van gewonden. Zijn getuigenis: 

'We hebben gedaan wat we konden'

'Ik voelde een enorme knal. Ik zit op de vijfde verdieping van ons gebouw. Tot daar was de trilling te voelen. Het was meteen duidelijk dat er iets ernstig mis was. Uit het raam zag ik rook uit het metrostation komen. Dat station ligt vlak bij ons gebouw. Ik wilde meteen starten met de evacuatie, maar toen zagen we mensen uit de metro komen. We hebben alle verband- en EHBO-materiaal verzameld en ons secretariaat opengesteld voor slachtoffers.'

'We hebben een 30-tal mensen verzorgd, veel mensen met brandwonen en zware verwondingen. Buiten zaten nog veel gewonde mensen op het trottoir. We hebben gedaan wat we konden, sommigen hadden zware medische zorgen nodig. Het duurde even voor de medische diensten arriveerden, gezien de moeilijke verkeersomstandigheden.'

'Even later heeft de politie en de brandweer de gewonden uit ons gebouw geëvacueerd, en naar het Thon-hotel even verderop gebracht. Daarna moesten wij ook uit het gebouw vertrekken.'

'We zitten nu veilig in het Vlaams Parlement. We zijn meteen beginnen rond te bellen, gelukkig zijn er geen slachtoffers onder de collega's. Velen onder ons gebruiken dagelijk het metrostation, en zijn zwaar aangedaan. We proberen nu wat tot rust te komen. Maar het besef dringt al door dat we opnieuw die metro zullen moeten nemen. Velen willen dat echt niet op dit moment.'

 

Er kwamen ook meldingen dat er explosies in de metrostation Schuman en Kunst-Wet geweest zijn, maar daar kwam geen bevestiging van. Mogelijk is er verwarring ontstaan omdat sommige pendelaars via de sporen van Maalbeek in de richting van Schuman weggevlucht zijn. 

Alle metrostations worden gesloten en ontruimd. Ook de rest van het openbaar vervoer wordt stilgelegd en iedereen wordt gevraagd te blijven waar hij is. 

 

 

#brusselsunderattack #brussels #picofday #picoftheday #stib #malbeek #like4like

A video posted by Francesco Calledda (@fracalledda) on