Een dag van ontruimingen, sluitingen en chaos
Wachten aan Brussel-Centraal Foto: belga
Tot nader order blijft dreigingsniveau 4 van kracht in heel België. De resem maatregelen die daarvan het gevolg zijn, legden vandaag een loodzware druk op mobiliteit, communicatie, economie en onderwijs in het hele land. Een overzicht - ook van wat morgen te verwachten valt.

Treinstations Brussel Noord, Centraal en Zuid waren bijna de hele dag lang gesloten. Rond 16 uur gingen ze opnieuw open. Maar de toegang was telkens beperkt tot één ingang. Er geldden eveneens extra veiligheidsmaatregelen: mensen werden een voor een binnengelaten en iedereen werd gefouilleerd. Voor de ingang van de stations vormden zich daardoor ellenlange rijen.

Stations Brussel-Schuman, Brussel-Nationaal-Luchthaven en Brussel-Luxemburg worden tot op dit moment niet bediend.

Ook de dienstverlening van De Lijn naar Brussel lag urenlang lam, om vanaf 16 uur opnieuw op gang te komen. De dienstverlening is wel aangepast naar aanleiding van terreurniveau 4. Een actuele stand van zaken is te vinden op www.delijn.be.

De tunnels van de kleine Brusselse ring en de Louizalaan zijn opnieuw open voor het verkeer. Ook de NAVO-tunnel richting centrum en Zaventem is opnieuw open. De tunnels Belliard, Jubelpark, Wet en Reyers-Centrum blijven voorlopig dicht. Alle Brusselse tunnels langer dan 300 meter en de NAVO-tunnel waren eerder op de dag afgesloten.

De vraag naar taxi's in Brussel is groter dan het aanbod. Taxichauffeurs geven daarom voorrang aan de meest behoeftigen.

Voor wie niet uit Brussel weggeraakt, stellen Brusselse hotels vannacht gratis kamers ter beschikking. Er is ook een infonummer beschikbaar gesteld voor mensen die zoeken naar een onderkomen. Het infonummer 02/648.50.02 is nu in werking gesteld.

Alle metrostations in Brussel zijn gesloten. Er is geen metroverkeer meer mogelijk. Minister-president van het Brussels Gewest Rudi Vervoort 'hoopt dat metrolijnen 2 en 6 vanavond weer open kunnen gaan'. Lijnen 1 en 5 zullen volgens hem nog lange tijd buiten strijd zijn. Ook in Charleroi zijn alle metrostations gesloten.

Het Thalys-verkeer werd vanochtend op het hele netwerk stilgelegd. Vanavond rijden uitzonderlijk wel nog twee Thalys-treinen rijden tussen Parijs en Brussel. Het gaat om Thalys-treinen vanuit Brussel om 19.13 uur en 21.57 uur, vanuit Parijs om 17.16 uur en 19.13 uur. Ook Eurostar meldde eerder dat alle treinen tussen Londen en Brussel tot nader order geannuleerd zijn.

Aangescherpte controles op de snelwegen tussen Antwerpen en Bergen op Zoom (A4), tussen Antwerpen en Breda (A16) en tussen Brussel en Geleen (A76) leidden urenlang tot flinke files aan de Belgisch-Nederlandse grens.

Vliegverkeer

Alle vluchten van Brussels Airlines zijn geannuleerd en Brussels Airport is tot nader order gesloten - in elk geval morgen nog, meldt ceo Arnaud Feist. 'We evalueren of we overmorgen opnieuw de deuren kunnen openen.'

Ryanair zal de op Zaventem geplande vluchten van morgen vanuit Charleroi uitvoeren.

In totaal werden vandaag 32 vliegtuigen van Zaventem afgeleid naar regionale luchthavens. Dertien daarvan landden uiteindelijk op de luchthaven van Luik, acht op Oostende, zeven op Charleroi, twee op Antwerpen, één op Rijsel (Frankrijk) en één op Beek (Nederland).

Ongeveer 180 vluchten werden geannuleerd. Meer dan 20.000 passagiers hadden gepland om dinsdag met Brussels Airlines te reizen, maar zagen die reis in het water vallen.

Iedereen die in het bezit is van tickets voor vluchten tussen nu en 28 maart kan via Brussels Airlines een terugbetaling aanvragen of de vlucht omboeken.

Intussen zoeken zowel touroperator Jetairfly als Thomas Cook naar oplossingen voor de paasuittocht die normaal vanaf vrijdag aanstaande moet plaatsvinden vanop Brussels Airport. 'Het is onze taak om als reisorganisator te zorgen dat onze klanten op reis kunnen vertrekken, en we zullen er alles aan doen om dat mogelijk te maken', klinkt het.

Communicatie

Familie en vrienden van potentiële slachtoffers kunnen nog steeds voor alle informatie terecht op crisisnummer 1771 . Het crisiscentrum roept ook op om zijn Twitteraccount (@CrisiscenterBE) in de gaten te houden.

Op de website ikbenveilig.rodekruis.nl/brussel kon iedereen die dat nodig achtte, vandaag aangeven dat hij of zij in veiligheid was. De website registreerde vanmiddag al meer dan 3.000 aanmeldingen. Ook socialenetwerksite Facebook stelde zijn app 'Safety Check' open, waarmee mensen eveneens konden aangeven dat ze veilig waren.

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene opende een omkaderingscentrum voor de naasten van de slachtoffers. Dat kan bereikt worden op 02/640.38.38, en bevindt zich in de Veldstraat 71 in Etterbeek. Er is ook een onthaalcentrum voor betrokkenen, dat kan bereikt worden op 02/235.21.11 en zich bevindt in Résidence Palace, Wetstraat 155.

Op Twitter zijn initiatieven ontstaan om mensen die gestrand zijn in Brussel een onderkomen of vervoer aan te bieden. Dat verloopt via de hashtags #OpenHouse en #ikwilhelpen.

Het crisiscentrum vroeg vanmiddag om het internet vrij te houden voor communicatie. 'Vermijd voorlopig streaming van video en muziek', klonk het. Eerder werd al gevraagd om niet te telefoneren, omdat het telefonienetwerk overbelast was. Mobistar riep op om zo weinig mogelijk foto's en video's te versturen. Telenet en Proximus stelden hun hotspot-netwerk open. Proximus registreerde vandaag ongeveer dubbel zoveel gesprekken, sms'en en sessies mobiele data als normaal.

Onderwijs

De Université Libre de Bruxelles evacueerde alle leerlingen aanwezig op de campus, maar vanaf morgen gaan de lessen er opnieuw door zoals gepland.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Odisee Hogeschool en de Erasmushogeschool Brussel hielden hun leerlingen lange tijd binnen. De VUB schorst deze week alle lessen. Naast de leerlingen zullen ook de personeelsleden de rest van de week van thuis uit werken en het restaurant en de bibliotheek blijven gesloten.

Studenten van de UAntwerpen werd vandaag gevraagd zich niet onnodig te verplaatsen. De lessen op de campussen gingen door, maar wie thuis of op kot was, werd gevraagd daar te blijven. Het is intussen ook niet zeker of morgen de jaarlijkse uitreiking van eredoctoraten zal plaatsvinden.

In Vilvoorde, Machelen en Diegem zullen morgen alle scholen gesloten zijn.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kondigde aan dat in Vlaanderen tot nader order alle scholen gewoon opengaan.

Opvang en ziekenhuizen

Momenteel worden in de sporthal van Zaventem, de kazerne van Peutie en de Brabanthal in Leuven in totaal zo'n 1.300 gestrande passagiers opgevangen die op weg waren naar een buitenlandse bestemming. Op al deze locaties is hulpverlening aanwezig. De reizigers krijgen er de nodige verzorging en er is ook overnachting voorzien, onder meer dankzij veldbedden van het leger.

In verschillende ziekenhuizen, onder andere het UZ Antwerpen, het Heilig Hart in Tienen en het UZ Brussel, werden vandaag veel geplande operaties uitgesteld om ruimte te maken voor de slachtoffers van de aanslagen.

 

Nucleaire sites

De kerncentrales in ons land draaiden vandaag, op bevel van de nucleaire waakhond FANC, op minimumbezetting. 'Enkel wie er echt moet zijn, blijft. De rest werd naar huis gestuurd', zei FANC-woordvoerster Nele Scheerlinck. De dienst werd verzekerd door 200 mensen. In normale omstandigheden zijn er 1.000 mensen aan de slag. De kerncentrales draaiden wel gewoon verder.

Bij alle nucleaire sites geldt verhoogde waakzaamheid op vraag van de autoriteiten. Bovenop de gebruikelijke erg strenge veiligheidsmaatregelen, werden de hekken rond de sites gesloten en alle voertuigen gecontroleerd.

Openbare gebouwen

Tal van openbare gebouwen in Brussel sloten vandaag hun deuren voor het publiek, en ook morgen zullen verschillende gerechtsgebouwen in Brussel niet toegankelijk zijn voor het publiek. Het gaat om de gebouwen op het Poelaertplein 3, in de Regentschapsstraat 63, het gerechtsgebouw Montesquieugebouw, het Portalisgebouw en het Themis gebouw.

Ook alle musea in de hoofdstad bleven dicht, net als Autoworld, het Atomium, de leeszalen van het Rijksarchief in Brussel, het Paleis voor Schone Kunsten, het Jubelparkmuseum, het Stripmuseum en alle andere Brusselse musea.

Economie

Heel wat supermarktketens sloten hun deuren. Van Carrefour sloten 11 winkels gesloten in voornamelijk geëvacueerde gebieden, naast tien Carrefour-Express-winkels in metro- en treinstations. Delhaize hield 9 filialen van Shop & Go en 3 supermarkten gesloten. Lidl sloot in totaal zowat 15 filialen. Bij Colruyt en Makro bleven alle winkels wel open.

De belangrijkste winkelcentra in en rond Brussel, zoals City 2, Woluwe Shopping Center als Westland Shopping, sloten hun deuren. Ook woonwarenhuisketen IKEA hield zijn vestigingen in Zaventem en Anderlecht vandaag gesloten.

Audi Brussel schrapte zijn namiddagploeg en legde de productie stil.

Varia

De Kamer van Volksvertegenwoordigers schrapte alle voor vandaag en morgen geplande werkzaamheden in de verschillende commissies. Ook het Vlaams Parlement laste alle werkzaamheden af.

Kind en Gezin besloot vandaag geen dienstverlening te organiseren. Alle huisbezoeken en consultaties werden opgeschort, omdat het crisiscentrum en het federaal parket aan alle Belgen vroegen om binnen te blijven. 

Alle concerten van vanavond in de Brusselse AB zijn afgelast en ook de bioscopen van Kinepolis en UGC blijven gesloten.