De eerste explosies op deze zwarte dag vonden kort na acht uur plaats in de luchthaven van Zaventem. Eén bom ontplofte niet. De brandweer meldt dat er 14 doden en 106 gewonden gevallen zijn, Op camerabeelden zijn drie verdachten te zien. Vanavond zijn er nog meer explosieven gevonden, alles wordt opnieuw afgezet en Dovo is onderweg. Dat meldt een politiebron aan Belga.

'Kalasjnikov en bommengordel'

De politie heeft de luchthaven urenlang uitgekamd na de aanslagen. Er zouden drie verdachten zijn voor de aanslagen in de luchthaven en één van hen zou zichzelf niet hebben opgeblazen en voortvluchtig zijn. Het trio is te zien op beelden van de beveiligingscamera's.

Gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte heeft bevestigd dat in het luchthavengebouw dinsdag drie bommen aanwezig waren, waarvan één niet is ontploft. Het gaat mogelijk om de bommengordel waarvan VTM eerder op de dag melding maakte. Volgens de VRT is er naast het lichaam van een terrorist een kalasjnikov gevonden. Ook Belga zei dat er wapens gevonden zijn.

Twee explosies

Vanmorgen omstreeks acht uur volgden twee ontploffingen elkaar snel op in de vertrekhal van Brussels Airport. Het is niet duidelijk of er eerst geschoten werd. Het is ook niet duidelijk waar precies in de hal de explosies plaatsvonden. Eerder was er sprake van de incheckbalie van American Airlines, maar de luchtvaartmaatschappij ontkent dat. Er is niemand van hun personeel gewond geraakt. Een getuige zei aan onze reporter dat een bom explodeerde nabij de Starbucks, die voor enkele incheckbalies gelegen is.

De brandweer meldt dat er 14 doden en 106 gewonden gevallen zijn. De slachtoffers van de aanslag in Zaventem werden geëvacueerd naar 15 ziekenhuizen in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg om de ziekenhuizen in Brussel niet te belasten. 

Uit foto's op Twitter blijkt dat de ravage enorm is. Stukken van het plafond kwamen naar beneden, glas vloog in het rond. 

De luchthaven werd geëvacueerd en de hulpdiensten waren snel ter plaatse. Alle vluchten van dinsdag zijn afgelast en vluchten die onderweg waren, werden en worden afgeleid. Er is een veiligheidszone ingesteld en ook de bedrijven in de nabijheid van de luchthaven werden ontruimd. 

Tussen 7 en 8 uur 's morgens is het steeds bijzonder druk op de luchthaven, het is het drukste uur van de dag. Er waren al para's aanwezig in het luchthavengebouw vanwege het verhoogde dreigingsniveau dat al enkele maanden van kracht is.

Sporthal

De geëvacueerde passagiers vertrokken in een grote stroom naar Zaventem-dorp. Duizenden mensen werden er opgevangen in de sporthal van de gemeente. De meesten zijn alweer vertrokken - een groot deel met de trein naar Leuven. In Leuven zijn er meer mogelijkheden om te overnachten of verder te reizen.

Ook de gemeenten Kortenberg en Vilvoorde stelden locaties ter beschikking voor opvang van reizigers. In vele gevallen gaat het om buitenlanders die in Zaventem wilden overstappen op een ander vliegtuig.

Passagiers die al voorbij de controles waren op de luchthaven toen de explosies plaatsvonden, werden aanvankelijk naar de tarmac weggeleid. Op Twitter circuleerde onderstaande foto, die doet vermoeden dat ze lange tijd in de luchthaven moesten blijven. 

Opnieuw explosieven

Er zijn dinsdagavond nog explosieven gevonden in Zaventem, waar alles opnieuw wordt afgezet. Ontmijningsdienst Dovo is opnieuw op weg naar Zaventem, is zonet uit goede politiebron vernomen.

Wie vragen heeft, kan terecht op het algemene crisisnummer 1771 of op het nummer dat Brussels Airport communiceert: 02/753.73.00. Mensen die in Brussel of op de luchthaven zijn, kunnen op ikbenveilig.rodekruis.nl/brussel aangeven dat ze in veiligheid zijn.