Sven Mary: 'Salah Abdeslam zal zeker naar Frankrijk gaan’
Foto: BELGA

Drie dagen geleden werd Salah Abdeslam gevat. De dader van de terroristische aanslagen in Parijs wordt bijgestaan door advocaat Sven Mary. Die bevestigt dat Abdeslam, op termijn, wel naar Frankrijk zal gaan. ‘Ik wil eerst de wettigheid van de aanhoudingsmandaten controleren,’ zegt Mary in een interview met De Standaard.

Na de arrestatie van Salah Abdeslam werd door Franse procureur François Molins aan de pers gelekt dat Salah Abdeslam een extraditie naar Frankrijk weigerde. Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, dient een klacht in tegen de procureur. De advocaat wijst erop dat het om een Belgisch onderzoek gaat. ‘Frankrijk moet zijn beurt afwachten,’ klinkt het bij Mary.

Mary wijst er ook op dat Abdeslam meewerkt, en dat dat van groot belang is in dit onderzoek.

‘Salah Abdeslam werkt mee, en is daardoor van goudwaarde voor meerdere partijen. Mijn cliënt kan uitleg geven over hoe hij geradicaliseerd is. Over de aanslagen, over de plannen die de terroristen nog hadden, over het netwerk. Wil Molins misschien dat hij in zijn schulp kruipt?’

De wet-Franchimont

Pierre Chomé, advocaat en professor aan de ULB, wijst erop dat de Belgische wetgeving een uitzondering voorziet op het geheim van het onderzoek. “De wet Franchimont, die de strafrechtelijke procedure regelt, voorziet dat de procureur tegenover de pers een stand van zaken kan opmaken over een bepaald dossier. Dat is onaangenaam voor de verdediging maar die kan op proportionele wijze antwoorden op de argumenten van het openbaar ministerie.”

De procureur geniet dus van strafrechtelijke immuniteit in België.