Is dit de oplossing voor overgewicht bij kinderen?

Een school in het Schotse Stirling laat de leerlingen al vier jaar lang dagelijks anderhalve kilometer lopen. Het initiatief krijgt nu veel bijval: zo’n vijfhonderd Britse scholen volgen ondertussen het goede voorbeeld.

Obesitas is een groeiend probleem, ook bij kinderen. Elaine Wyllie, directrice van de St. Ninians Primary School in het Schotse Stirling, introduceerde vier jaar geleden een korte dagelijkse loopsessie voor álle lagereschoolkinderen, met fantastische resultaten tot gevolg.

Volgens de leerkrachten is niet alleen de conditie, maar ook het gedragen en het concentratievermogen van de kinderen verbeterd, én kampt geen enkel kind met overgewicht.

Enkel een hevige regenbui of ijzel weerhoudt de kinderen van hun dagelijkse loopsessie. ‘Het belangrijkste is dat de kinderen het echt graag doen, anders houden ze het niet vol.’ aldus Wyllie.

Ondertussen loopt in het Verenigd Koninkrijk een nationale campagne om zoveel mogelijk Britse basisscholen te overtuigen hetzelfde te doen. Zo’n vijfhonderd scholen hebben hier al op ingetekend. Vorige week werd ook al een suikertaks goedgekeurd, waarbij het geld zal worden gebruikt om te investeren in meer sport op school.

Volgens cijfers van 2015 hebben 28 procent van de Britse kinderen tussen twee en vijftien jaar, en maar liefst 61,9 procent van de volwassenen, te kampen met overgewicht of obesitas.