Djokovic: ‘Mannen moeten meer prijzengeld krijgen’
Foto: AFP

Na de controversiële uitspraken van Raymond Moore, de toernooidirecteur van Indian Wells, deelde ook Novak Djokovic, de eindlaureaat bij de mannen, zijn mening. Hoewel de vrouwen een ‘lange weg’ hebben afgelegd, vindt Djokovic dat de mannen meer mogen verdienen.

Toernooidirecteur van het tennistoernooi Indian Wells, Raymond Moore, heeft zondag met zijn controversiële uitspraken op een persconferentie een discussie op touw gezet. ‘Als ik een tennisster was, zou ik God elke avond op mijn blote knieën danken dat Roger Federer en Rafael Nadal geboren zijn,’ zei hij. ‘Het vrouwentennis wordt door de mannen op sleeptouw genomen.’

Verontwaardigde reacties lieten niet op zich wachten. Een van de eerste reacties kwam van de vrouwelijke nummer één, Serena Williams, de verliezende finaliste in Indian Wells. ‘Wij vrouwen hebben een lange weg afgelegd en moeten voor niemand door de knieën gaan,’ zei Williams. Ze noemde de uitspraken ook ‘foutief, en zeer, zeer, zeer inaccuraat.’

Al snel excuseerde Moore zich voor zijn uitspraken.

Statistieken

De eindlaureaat bij de mannen, de Servische tennisser Novak Djokovic, zette vooral de focus op de statistieken. Hoewel hij de opmerkingen van Moore als ‘politiek niet correct’ beschouwde, en daarbij ook zei dat de vrouwen ‘gevochten hebben voor wat ze verdienen,’ voegde hij toe: ‘De statistieken bewijzen dat er veel meer toeschouwers naar ons komen kijken en daarom zouden wij beter beloond moeten worden.’

Djokovic stelt voor dat het prijzengeld verdeeld moet worden aan de hand van het geld dat binnenkomt via ticketverkoop en kijkcijfers.

De US Open begon in 1973 met het gelijkstellen van het prijzengeld. De andere grand slam toernooien volgden. Andere toernooien hebben hier nog geen mandaat voor ingesteld. 

Mannen vs. vrouwen - kijkcijfers:  

-Grand Slams niet inbegrepen, keken 395 miljoen mensen naar de WTA Premier toernooien en finales zowel digitaal als op tv. Dat in vergelijking met 973 miljoen mensen die naar het ATP keken.

-In 2015 trok de mannen finale van de Wimbledon een piek publiek van 9,2 miljoen kijkers, in vergelijking met 4,3 miljoen voor de vrouwenfinale.

-Op de US Open van datzelfde jaar, trok de mannenfinale 3,3 miljoen kijkers. De vrouwenfinale trok 1,6 miljoen kijkers.

-De afgelopen twee jaar werd er wel meer naar de vrouwen finale van de US Open gekeken.

Mannen vs. vrouwen - prijzengeld: 

-De US Open begon in 1973 met het gelijkstellen van het prijzengeld. Het was de eerste keer in de sportwereld waarin het gelijke prijzengeld werd betaald. 

-De Australian Open had in bepaalde periodes het geld gelijkgesteld, eerst in 1985 en 1986, dan 1991 tot 1995 en in 2001 werd er een mandaat gesteld voor gelijke prijzen voor alle toekomstige toernooien van de Australian open. 

-De prijzenpariteit op de Roland Garros is begonnen in 2006. Vrouwen kregen sinds 1991 wel tot 95 procent van wat de mannen kregen. 

-Ook bij het Wimbledon toernooi werd de prijzenpariteit pas in 2007 als eis gesteld. Ook hier krijgen de vrouwen al sinds 1977 met 90 procent een gelijke prijs als de mannen. 

-De catch is echter dat enkel de vier grand slams de prijzenpariteit als mandaat gesteld hebben. Sommige ATP toernooien betalen tussen de 50.000 en 6 miljoen dollar in prijzen voor mannen, en tussen de 10.000 en 100.000 voor vrouwen. Dat is ook een reden waarom de vrouwen minder tennis spelen doorheen het jaar. .

-Djokovic verdiende 21 miljoen dollar aan prijzengeld vorig jaar, in vergelijking met Williams' 10,5 miljoen dollar. De twee tiende hoogste verdieners, Jo- Wilfried Tsonga en Roberta Vinci, verdienden beiden 2,2 miljoen dollar.

-Mannen spelen vijf sets op de Grand Slams. Vrouwen spelen er maar drie. Ook dat is niet onbelangrijk. Als men dan denkt aan de prijzenpariteit op Wimbledon, bijvoorbeeld, krijgen de mannen 376.000 pond per set, en de vrouwen 626.666 pond per set. Dat is een verschil van bijna 50 procent. Op andere toernooien spelen zowel mannen als vrouwen drie sets

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig