De terreurgroep Islamitische Staat heeft voor het eerst in een jaar een video vrijgegeven met de Britse gijzelaar John Cantlie. Cantlie maakt in de video brandhout van de manier waarop de VS Islamitische Staat proberen klein te krijgen.

De 44-jarige Britse journalist John Cantlie werd in november 2012 samen met de Amerikaan James Foley ontvoerd door Islamitische Staat, maar in tegenstelling tot Foley werd hij niet vermoord door de terreurorganisatie. Integendeel: Cantlie werd gebruikt voor verschillende propagandavideo’s, waarin hij het dagelijkse leven in de Islamitische Staat in beeld bracht.

In februari vorig jaar schreef Cantlie een boodschap aan zijn familie in het IS-tijdschrif Dabiq. ‘Dankjewel voor jullie eindeloze pogingen om me vrij te krijgen. Maar het is tijd om los te laten en verder te gaan met jullie leven’, klonk het. Ondanks die boodschap blijkt Cantlie nog altijd in leven.

Zaterdag gaf de terreurgroep immers een nieuwe video met de Brit vrij. In de video, die verscheen op een propagandakanaal van IS, staat de man naast een platgebombardeerd gebouw dat volgens hem in de Iraakse stad Mosoel ligt.

‘Na 20 maanden en 5 miljard dollar is Amerika erin geslaagd een krantenkiosk van Islamitische staat te vernietigen. Als dat is wat Obama bedoelde met het doen krimpen en uiteindelijk vernietigen van IS, dan heeft hij duidelijk nog een hele weg af te leggen’, klinkt het in de video.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de authenticiteit van de video.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in