Sven Kramer schaatst nog zeker drie jaar door
Foto: AFP

De Nederlander Sven Kramer, de beste schaatser van deze eeuw, zal nog zeker drie seizoenen actief blijven. “Na de Olympische Spelen ga ik in ieder geval een jaar door”, vertelde Kramer zondag in Den Haag.

Wel maakte Kramer, die volgende maand dertig wordt, duidelijk dat Winterspelen 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang zijn laatste worden. Kramer heeft er nu al drie Spelen opzitten (2006, 2010, 2014). Die leverden hem drie keer goud, twee keer zilver en twee keer brons op.

Kramer zal in de nabije toekomst dus nog een prominente tegenstander zijn van de vier jaar jongere Bart Swings. Na 2019 wil hij per jaar bekijken of hij blijft schaatsen. “Momenteel voel ik me fysiek heel goed”, bevestigde Kramer in een gesprek met internationale journalisten. Over zijn verdere toekomst zegt hij geen concrete plannen te hebben. Een job als coach ziet hij absoluut niet zitten.

Voor zijn sponsor Lotto-Jumbo verricht Kramer sinds het einde van het schaatsjaar enige activiteiten. Half april begint de training voor het voor-olympisch schaatsseizoen “Ik neem geen vakantie. Ik heb elke zondag vrij.” Wel zal Kramer tijdens de Zomerspelen in Rio de Janeiro op de tribune zitten van het hockeystadion. Zijn vriendin Naomi van As maakt deel uit van het Nederlandse vrouwenteam, dat al twee keer op rij olympisch goud won.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in