Rudy Barbier (Roubaix-Lille Métropole) heeft zondag in eigen land de 39e editie van de GP Cholet-Pays De Loire (cat. 1.1.) gewonnen. De 23-jarige Fransman hield na 210 kilometer met start en aankomst in Cholet Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles) en zijn landgenoot Yannis Yssaad achter zich. Met Pieter Vanspeybrouck (7e) en Laurent Evrard (8e) finishten nog twee Belgen in de top tien.

De wedstrijd werd gekleurd door een vroege vlucht van vier: Maxime Daniel, Murilo Fischer, Ryan Anderson en Yannis Yssaad. Het kwartet verzamelde een maximale voorsprong van 11 minuten. Het peloton, onder impuls van Direct Energie en Wanty Groupe-Gobert, stak finaal een tandje bij en op 20 kilometer van de finish werden de vluchters gegrepen. Na een vergeefs poging van Biel Kadri, waagde Sander Helven op de voorlaatste klim zijn kans. Hij zou pas bij de voet van de slotklim gegrepen worden. Zijn ploegmaat Floris De Tier probeerde het nadien met Frederik Backaert, maar ook zij zouden niet uit de greep blijven van het peloton, dat tuk was op een massasprint. Ook Johan Le Bon en Damien Gaudin konden die niet ontlopen.

Direct-Energie zette het peloton op een lint voor hun sprinter Bryan Coquard, maar door een valpartij van zijn lead-out Angélo Tulik zag die zijn kansen op de zege in rook opgaan. Barbier toonde zich de snelste en pakte zijn eerste profzege. Op de erelijst volgt hij zijn landgenoot Pierrick Fedrigo op. Tom Van Asbroeck was in 2014 de laatste Belgische winnaar. Barbier troefde Planckaert een week eerder ook al af in Paris-Troyes, Ook dat won de Fransman voor onze landgenoot