Barack Obama is zondagnamiddag plaatselijke tijd geland op Cuba. Het is de eerste keer in 88 jaar dat een Amerikaanse president voet aan grond zet op het eiland.

De president is vergezeld van zijn echtgenote Michelle, zijn kinderen Malia en Sasha, en zijn schoonmoeder Marian Robinson. Het bezoek van Obama zal drie dagen duren.

Tot voor kort was het ondenkbaar dat een Amerikaanse president naar Cuba zou reizen. De landen leefden sinds 1959 op gespannen voet, toen de pro-Amerikaanse regering van de eilandstaat werd afgezet door de revolutionairen. Maar in december 2014 sloten Obama en de Cubaanse president Raul Castro een historisch akkoord om de relaties tussen beide landen te (beginnen) normaliseren.

In juli 2015 ging de Amerikaanse ambassade in Havana opnieuw open. Er zijn intussen ook al commerciële deals gesloten en er wordt samengewerkt op het vlak van veiligheid en milieu. Het economisch embargo is evenwel nog niet opgeheven, omdat de Republikeinen (die de meerderheid hebben in het Amerikaanse Congres) er niet van willen weten.

Langs de straten in Havana - die voor de gelegenheid van een nieuw laagje asfalt voorzien zijn - hangen borden met de beeltenis van Obama en Castro en de tekst ‘Welkom op Cuba’. De twee presidenten zullen elkaar maandag ontmoeten tijdens een staatsdiner. Obama zal niet spreken met Fidel Castro, broer en voorganger van Raul, de leider van de revolutie in 1959.

Het is vooral uitkijken naar de speech van Obama, die dinsdag live wordt uitgezonden op de Cubaanse televisie. Hij zal ook een baseballwedstrijd tussen de Tampa Bay Rays en het Cubaanse nationale team bijwonen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in