Club Brugge zal dit seizoen de dubbel zeker niet winnen. Het verloor de bekerfinale met 2-1 van Standard, dat een week na het missen van Play-off 1 toch een prijs pakt. Santini was met een heerlijke assist (op Dompé) en de late winning goal het feestvarken van dienst. Voor Club Brugge had Refaelov tussendoor gelijkgemaakt.

Brugge-coach Michel Preud’homme had voor de bekerfinale een verrassing voorbereid: hij dropte Diaby in de basis, ook al was die nog maar pas speelklaar na een blessure aan de hamstrings. Bij Standard raakte Eyong Enoh niet speelklaar, zijn vervanger op het middenveld heette Giannis Maniatis.

Knap van Santini

Het waren de Rouches die met het meeste vuur aan de wedstrijd begonnen. Neem dat gerust letterlijk, want de fans van Standard zorgden met hun Bengaals vuur voor een rookgordijn boven het Koning Boudewijnstadion. In de zeventiende minuut werd al die passie beloond met de 1-0 van Dompé. De kwieke spits werd richting Butelle gestuurd door Santini. Erg knap van de Kroaat, die tussen al die Club-verdedigers toch het juiste gaatje vond. Dompé had de hoeken voor het uitkiezen en koos de korte. Butelle was kansloos.

Refaelov doet het weer

Club Brugge was aangeslagen en wist even niet wat doen. Maar op zo’n moment staan de groten op, en ditmaal was het aan Refaelov om de bakens te verzetten. De man uit Israël had de West-Vlamingen vorig jaar al de beker bezorgd na een knappe volley en scoorde ook vandaag een belangrijk doelpunt. Ditmaal was het een vrije trap die Victor Valdes helemaal kansloos liet. Even, heel even leek Club het commando over te nemen, maar meer dan een opflakkering was het niet.

Het was integendeel Standard dat meter per meter de druk opvoerde. Echt veel dreiging zat er niet in, tot vlak voor rust. Dompé leek aan de tweede paal de bal te zullen binnenschieten, maar trapte hopeloos naast de bal -of werd hij net genoeg gehinderd door Meunier?

Diaby laat ploeg in de steek

De tweede helft begon met een nieuwe opdoffer voor Preud’homme en de zijnen. Uitgerekend de tot dan onzichtbare Diaby liet zijn ploeg in de steek door na te trappen op Maniatis. Veel pijn zal de Griek niet gehad hebben, maar de reglementen zijn duidelijk: rode kaart, Club met tien.

Tijd voor Standard om het grote geweld boven te halen. Blauw-zwart werd vastgespijkerd tegen het doelgebied, maar meer dan enkele gevaarlijke voorzetten leverde dat niet op. Wie wel een goede mogelijkheid had, was de op het uur ingevallen Tuur Dierckx. De jongeling van Club had de ruimte om uit te halen, maar twijfelde te lang. Weg kans. Tien minuten voor tijd stak Refaelov het veld over, maar die zag zijn lange rush niet bekroond. In de dugout reageerde Preud’homme woedend: hier zat veel meer in dan een pegel op de hielen van Kosanovic.

En toen, toen kwam het moment van Santini: Dossevi met de prinsheerlijke voorzet vanop rechts, Butelle met de wanhopige duik, Santini met de kopbal. Drie minuten voor tijd, wedstrijd gespeeld, al moest Valdes op het eind nog even gepast tussenkomen. De beker mocht naar Standard, en dat al voor de zevende keer.

Te onthouden

Standard pakt voor de zevende keer de beker, Club Brugge blijft op elf zeges steken.

Hoogtepunten

17’ - Net na het kwartier klimt Standard op een 0-1 voorsprong! Santini draait goed weg op het middenveld en zet vervolgens een één-twee op met Jean-Luc Dompé. De nieuwkomer bij de Rouches krijgt iets te veel ruimte van Meunier en schuift de bal voorbij Butelle in doel!

27’ - Wow, Lior Refaelov! De Israëliër houdt duidelijk van de Heizel, want net als vorig jaar scoort hij een bijzonder knap doelpunt! Hij lift de bal perfect over de muur en in de linkerhoek, Valdes staat aan de grond genageld. Het staat terug gelijk: 1-1!

39’ - Refaelov dropt de bal voorbij doel, waar Engels met zijn lange benen het leer probeert binnen te houden. Dat lukt net niet, het ingestudeerd nummertje van blauwzwart komt er dus niet uit.

45+1’ - Het had helemaal niets gescheeld of Standard kon met een voorsprong de rust in! Edmilson trapt de bal naar de tweede paal, Dompé probeert het leer met de volley in doel te knallen maar trapt naast de bal.

51’ - Plots trekt Johan Verbist de rode kaart voor Abdoulay Diaby. Die wordt in de rug gelopen door Maniatis en trapt na bij de Standard-verdediger. Een pijnlijk einde aan een onzichtbare middag voor Diaby...

61’ - Dierckx kroonde zich bijna meteen tot supersub! Refaelov loopt slim in de ruimte, knijpt naar binnen en geeft de bal aan Dierckx bij het penaltypunt, de invaller zijn schot wordt afgeblokt.

87’ - Club Brugge kraakt dan toch onder de druk van de Rouches! Dossevi zwiept de bal perfect voor doel, daar springt Santini hoger dan Poulain en net voor de neus van Butelle. De 1-2 is een feit! Is de beslissing gevallen?