Meer en meer manifestaties tegen Trump
In New York. Foto: Photo News

Honderden mensen zijn zaterdag op straat gekomen in New York City en Phoenix (Arizona) om te protesteren tegen Donald Trump, de Republikeinse koploper in de race naar het Witte Huis. De manifestaties zijn, in tegenstelling tot eerdere protesten, grotendeels vreedzaam verloren.

In Trumps thuisstad New York namen honderden mensen deel aan een mars op Fifth Avenue in Manhattan, voor de Trump Tower. De manifestatie werd georganiseerd door Cosmopolitan Antifascists, een organisatie die Trumps uitlaten over immigratie en homoseksuelen veroordeelt. Er waren ook enkele voorstanders van Trump aanwezig, die borden bij zich hadden met ‘Vote Trump’.

In Arizona, waar dinsdag voorverkiezingen worden gehouden, hadden tientallen manifestanten een straat geblokkeerd die leidt naar het gebouw in Tucson waar een Trump-rally gehouden werd. De manifestanten hadden banners mee met opschriften als ‘Dump Trump’, ‘Must stop Trump’ en ‘Trump is Hate’, aldus NBC News.

De manifestaties verliepen over het algemeen vreedzaam. In New York werden wel minstens twee mensen opgepakt, nadat ze geprobeerd hadden een politiebarricade te doorbreken, meldde persagentschap AP. In Phoenix werden drie mensen opgepakt, terwijl Trump tijdens de rally zelf in Tuscon verschillende keren onderbroken werd. Bovendien werd een manifestant door een aanhanger van Trump op de grond geduwd en geschopt.

‘Slechte mensen’

Trump noemde de manifestaties tijdens de rally volgens BBC ‘schandalig’ en zei dat de manifestanten ‘Hillary Clinton vertegenwoordigen’, die momenteel aan kop staat in de Democratische race naar het Witte huis. Hij noemde de demonstranten ook ‘slechte mensen’.

De miljardair verdedigde ook zijn campagneleider Corey Lewandowski die door de zenders CBS en CNN was gefilmd toen hij een manifestant tegen de grond gooide.

Vorige week nog kwam het tot rellen tussen voor- en tegenstanders van Trump in Chicago, die leidden tot de annulatie van de verkiezingsbijeenkomst die daar gepland was.

Het feit dat Trump het geweld tegen demonstranten nauwelijks veroordeelt, zorgde de voorbije weken voor veel ophef. Hij zou zo onrechtstreeks tot geweld aanzetten, zeggen tegenstanders en commentatoren. Zondag werd Trump geïnterviewd over het onderwerp op de zender ABC, in het programma ‘This Week With George Stephanopoulos’. Hij zei daarin dat de demonstranten enige schuld hebben voor het geweld. Hij prees ook campagneleider Lewandowski voor diens hardhandige aanpak van een manifestant.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in