De 43ste editie van het Internationaal Rivierenhoofd is dan toch geen maat voor niets geworden. Door het incident tussen de jury en bondscoach Dominique Basset - die het wedstrijdreglement wou veranderen - kwamen enkele Belgische toppers niet aan de start. De Antwerpse toproeiers startten in tegenstelling tot hun West-Vlaamse, Oost-Vlaamse en Waalse collega’s wel en de Sinjoren ontpopten zich tot waardevolle tegenstanders voor Duitse, Nederlandse en Franse tegenstanders. Met hun weerwerk hebben ze een dreigende reputatieschade voor het toch wel befaamd Internationaal Rivierenhoofd tot het minimum kunnen beperken.

Nadat hun Belgische tegenstanders het zaterdag in verschillende regio’s in opdracht van bondscoach Basset tegen elkaar opnamen, werkten de Antwerpse kandidaat-internationals hun 6.000m chronorace wel af aan het Hellend Vlak van Ronquières. Sommige Sinjoren deden dit zelfs erg succesvol. Zo bleek Ruben Somers van de Antwerpse RV de sterkste skiffeur bij de senioren. Somers, die finalist was op het WK-23, was twee seconden sneller dan Ward Lauwers, winnaar van de B-finale op het WK voor junioren van 2014. Het brons ging naar Tom De Borger, goud op de Jeugdcup 2015. De drie Antwerpenaren hielden de Nederlander Simon Van Dorp van het erepodium.

Bij de vrouwen seniores ging het goud naar Katia Rottiers. De Gentse skiffeuse beklom het erepodium samen met de Nederlanders Jara Verweij en Sarika Hoogendoorn. Ook bij de jongens 18 moesten onze Noorderburen zich tevreden stellen met zilver en brons, want Brent De Bleser gaf Thomas Van Olderen en Casper Van Luyken met respectievelijk zes en dertien seconden het nakijken.

Valerie Foqué ten slotte stak bij de meisjes 18 met kop en schouders boven vriend en tegenstander uit. Foqué won met een voorsprong van 46 seconden op de Gentse skiffeuse Gwenaël De Leenheer en met meer dan één minuut op de Antwerpse Florence Anslot.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in