Gerucht over “plakkende Démare” komt uit kamp-Bouhanni
Volgens Démare is er geen vuiltje aan de lucht. Foto: Photo News

Het is hommeles na de Milaan-Sanremo-overwinning van Arnaud Démare. In de buurt van de Cipressa ging de snelle Fransman van FDJ nog hard tegen de grond, maar uiteindelijk keerde hij toch helemaal vooraan terug. “Met serieus wat hulp van de volgauto’s”, klinkt het gepikeerd bij het kamp van Nacer Bouhanni (Cofidis).

De winst van Démare in Milaan-Sanremo is op vele vlakken verrassend te noemen. Hij kwam als een duiveltje uit een doosje tevoorschijn in de sprint tegen Jürgen Roelandts, Ben Swift en Nacer Bouhanni. Maar het was vooral verrassend omdat de Fransman van FDJ even voor de Cipressa nog samen met onder andere favoriet Michael Matthews (Orica-GreenEdge) tegen de vlakte was gegaan.

“Walgelijk”

Hoe kon Démare dan zo snel terugkeren? Simpel, hij plakte aan de volgwagen. Dat beweerden althans twee Italiaanse renners in de krant Gazzetta dello Sport. “Op de Cipressa reed Démare dubbel zo snel als wij”, vertelde Matteo Tosatto (Tinkoff). “Hij werd geholpen door zijn volgwagen. Ik zag niet of hij zich aan een autoraam dan wel aan een drinkbus vasthield, maar zonder hulp spurtte hij nooit voor de zege. Zoiets, op zo’n schaamteloze manier, heb ik nog nooit gezien.”

Ook Eros Capecchi (Astana) bevestigde het verhaal van zijn landgenoot. “Op de Cipressa snelde Démare ons voorbij aan 80 km/u. Dat maakte ik nog nooit mee”, aldus Capecchi. “Démare hield zich vast aan de rechterkant van de volgwagen. Het is walgelijk.” De jury zelf stelde echter niets vast, volgens Gazzetta.

Sporza sprak zelf met de Belgische koerscommissaris in Milaan-Sanremo. Hij liet weten dat de Fransman op de top van de Cipressa al in de buurt van de autokaravaan was. Drie ploegmakkers reden vervolgens het gat met het peloton dicht.

Het gerucht van het “autohangen” van Démare zou komen uit het kamp-Bouhanni. Dat plaatst misschien het verhaal in ander daglicht. Het zijn twee landgenoten, maar ook twee stevige concurrenten bij twee concurerende ploegen. Bovendien ruilde Bouhanni FDJ voor Cofidis, omdat hij de hete adem van Démare in zijn nek voelde. Dit hele debacle wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd...

Mysterie van Strava

Op Strava had Arnaud Démare nog zijn resultaten gedeeld met zijn volgers. Daaruit bleek dat hij iets sneller de Cipressa opreed dan aanvaller Giovanni Visconti (Movistar). Maar plots verdwenen de resultaten op de sportapp als sneeuw voor de zon. De Nederlandse journalist Martijn Hendriks nam wel een screenshot voor het verdween.

Even later verschenen de resultaten van Démare echter weer online. Toch waren de cijfers veranderd. Plots reed de Fransman slechts luttele seconden sneller de Italiaanse klim op dan Visconti. Wat nu echt en vals is, blijft (voorlopig) een mysterie. Anderzijds is er op beide screenshots niet echt een bijzonderheid te vinden. Snelheden tot 80 km/u zoals Capecchi beweerde, zijn er niet te vinden

Met dank aan ploegmaats

Arnaud Démare zelf ontkent dat hij met "plakhandjes" aan de volgwagen bleeft hangen. In een reactie aan de Franse krant L'Equipe legt hij uit wat zijn versie van de feiten is. De sprinter wijst vooral naar het harde labeur van zijn ploegmakkers. En de hulp van Orica.

"Toen ik viel, dacht ik dat het over was voor mij. En toen kwam de auto van Frédéric Guesdon (de ploegleider van FDJ), nvdr.) tot bij mij gereden. Hij zei me dat ook Matthews was gevallen en dat Orica-GreenEdge ons zou helpen om terug te keren bij het peloton", verklaart de 24-jarige Fransman. "Bonnet sleurde echt enorm op de Cipresse en ook Ladagnous en Reza hebben enorm veel werk verricht. Ik heb geluk dat ik bij mijn ploegmaats kwam. Aan de voet van de Poggio kwamen we dan terug bij het peloton. Toen dacht ik dat ik te veel energie had verspild. In de afdaling deden mijn benen pijn, maar op die momenten weet je dat je niets meer te verliezen hebt."

"Ik heb mezelf niets te verwijten", besluit de Fransman. "Juryleden controleren de koers. Als ik iets deed wat niet mocht, dan hadden ze me uit de wedstrijd gehaald. Terugkeren tussen de auto's maakt al jaren deel uit van het wielrennen. Je profiteert van het aanzuigeffect van de auto's. Je kun even bescherming vinden tegen de win, maar dat is niet verboden."