Vlaamse Volksbeweging betoogt tegen Eurostadion
Het Eurostadion moet de opvolger worden voor het huidigde Koning Boudewijnstadion Foto: VUM

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) en het Taal Aktie Komitee hebben zondag betoogd tegen de bouw van het Eurostadion op Parking C in Grimbergen. Een tweehonderdtal mensen stapten mee in de manifestatie tegen ‘het uitdeinen van Brussel’.

‘De bedoeling van de actie, ‘Duizendmaal Neen Tegen Parking C’, is om aan te tonen dat, naast de honderden bezwaren die er al zijn voor de bouw, Parking C een terrein is waar Brussel dankbaar gebruik van maakt om uit te breiden naar de Vlaamse Rand. Niemand heeft iets tegen het voetbal en een nieuw stadion, maar er is meer aan de hand’, zegt Bart De Valck, voorzitter van de VVB.

Vooral de aanwezigheid van de Brusselse administratie in enkele gebouwen van het nieuwe stadion is een doorn in het oog van de VVB. Daarnaast klagen de actievoerders aan dat de Brusselse werkzoekenden voorrang zullen krijgen en vrezen ze dat het Frans de voertaal wordt rondom het nationaal stadion.

De optocht startte aan het Cultuurcentrum in Strombeek-Bever, waarna de betogers tot aan Parking C liepen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) manifesteerden mee.

‘Brussel is een olievlek die maar blijft uitdeinen. Het is tijd om dit een halt toe te roepen en grenzen te stellen. Het stadion zal naast een verfransing ook een verstedelijking in de hand werken, terwijl de ruimte rond Brussel zo uniek, mooi en groen is. Laat ons dat maar Vlaams en groen houden’, stelde Van Grieken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig