Drie Israëli’s en Iraniër gedood bij aanslag in Istanboel
Een gewonde wordt weggevoerd. Foto: REUTERS

Bij een tweede zelfmoordaanslag binnen de week in Turkije zijn zaterdag in Istanboel vijf mensen gedood. Naast de dader waren dat drie Israëlische toeristen en een Iraniër. Twee van de drie Israëliërs hadden ook de Amerikaanse nationaliteit.

Twee van de drie omgekomen Israëli’s bij de zelfmoordaanslag in Istanboel hadden ook de Amerikaanse nationaliteit. Dat heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem zondag bevestigd. Daarbij gaat het om een 40-jarige en een 70-jarige man. Het derde slachtoffer was een 60-jarige vrouw. De moeder van vier kinderen en meervoudige grootmoeder was met haar man op vakantie in de Turkse stad. Haar echtgenoot is een van de gewonden, aldus de Israëlische media.

Er vielen ook 36 gewonden, van wie er zeven erg aan toe zijn. Dat deelde de Turkse minister van Gezondheid Mehmet Müezzinoglu zaterdag mee. Twaalf gewonden zijn uit het buitenland afkomstig, onder hen elf uit Israël.

De centrale winkelwandelstraat Istiklal in Istanboel is in het weekeinde steeds drukbevolkt. Toeristen slenteren voorbij de etalages, en de lokale bevolking ontmoet elkaar dagelijks in cafés en ‘s avonds in bars en clubs in de vele zijstraten. Net daar, in hartje Istanboel, blies zaterdag een kamikaze zichzelf op en sleurde daarmee vier mensen mee de dood in. Wie achter de aanslag schuilgaat, is nog niet duidelijk.

Kort na de aanslagen haastten ziekenwagens zich over de Istiklal naar de plaats van het onheil. Beelden die van een bewakingscamera afkomstig zouden zijn, toonden een explosie temidden van voorbijgangers. Het asfalt werd roodgekleurd door bloed. Helikopters scheurden over het gebied. De boulevard werd door de veiligheidsdiensten in een wijde omgeving afgesperd. Ook journalisten werden zo ver mogelijk teruggedrongen, opdat ze niets meer konden zien op de plaats van de aanslag. Net zoals bij vorige aanslagen werd een tijdelijke mediastop afgekondigd, die niet voor officiële verklaringen telt. De plaatsvervangende premier Numan Kurtulmus veroordeelde de aanslag in alle talen: “Het eigenlijke doel van deze aanslag is de gehele mensheid”, zei hij volgens het staatspersagentschap Anadolu.

Volgens CNN-Türk werden de Israëlische slachtoffers geïdentificeerd als Simha Siman Demri (60), Yonathan Suher (40) en Avraham Goldman (70) en de Iraniër als Ali Riza Khalman (31). De directeur van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Dore Gold, heeft inmiddels een bezoek aan de VS afgebroken en reist naar Istanboel, meldt de krant Hürriyet op het internet. Het Israëlische Rode Kruis, Magen David Adom, stuurt twee vliegtuigen naar Turkije om de Israëlische gewonden, van wie er twee erg aan toe zijn, op te halen, zei een woordvoerder van die organisatie in Jeruzalem.

Dat er zaterdag niet meer slachtoffers zijn gevallen, is ook aan het uur te wijten. Tegen elf uur ‘s morgens waren nog veel mensen thuis. Bovendien was er een concrete terreurwaarschuwing, die tegen Duitse instellingen was gericht. Onder andere het consulaat-generaal in Istanboel en de ambassade in Ankara bleven donderdag en vrijdag dicht. Het magazine Der Spiegel had geschreven dat de aanleiding daarvoor een concrete waarschuwing uit kringen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zou zijn. Buitenlandse Zaken in Berlijn en ook Washington maanden aan tot verhoogde waakzaamheid vooral rond het Koerdische nieuwjaarsfeest Newroz nu maandag.

Terwijl de gouverneur van Istanboel de Duitsers nog van paniekzaaierij betichtte, waren de waarschuwingen vooral bij de jonge Turken gespreksonderwerp nummer een, en ze werden serieus genomen. Vijdagavond en ‘s nachts lagen de metro en de bars en straten in heel wat wijken er opvallend verlaten bij. Vrienden raadden elkaar via de sociale media aan tot na maandag binnen te blijven.

Vorige zondag had een kamikaze in de hoofdstad Ankara meer dan 35 mensen gedood. Een splintergroep van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, de Vrijheidsvalken van Koerdistan (TAK), had de verantwoordelijkheid opgeëist. In Istanboel had een kamikaze in januari twaalf Duitse toeristen gedood. Die aanslag werd toegewezen aan de IS.

De TAK had de aanslag in Ankara in een opeisingsschrijven een vergeldingsactie voor de “bloedbaden in Koerdistan” genoemd. De groep kondigde tegelijkertijd nieuwe aanslagen aan. De TAK scheurde zich in 2004 af van de PKK en pleegde aanslagen in steden. De groep had in februari ook al de aanslag op een militair konvooi met 30 doden in Ankara opgeëist.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in