Met goud en zilver mag de Nederlandse atletiekploeg het WK indoor in Portland een succestoernooi noemen. Maar op individueel vlak verschilde het humeur na de zaterdagavond van het kampioenschap aanzienlijk. Sifan Hassan jubelde na haar goud op de 1500 meter, Dafne Schippers had er de pest over in dat ze net naast de titel greep op de 60 meter.

“Ik ben zó blij. Ik ben echt hartstikke blij. Vorig jaar zat ik ook al bij de top van de wereld en toen lukte het niet. Maar nu had ik echt een ongelooflijke eindsprint en ging het wel goed”, zei kersvers wereldkampioene Hassan, die tijdens een spannende race genoeg overhad aan het einde en de Ethiopische concurrentie aftroefde in de slotronde. Enige nuance: “De beste van de wereld voel ik me nog niet. Dat ben ik pas als ik in Rio goud win.”

Heel anders reageerde Schippers, die toch ook met een medaille vertrekt uit Portland. “Ik moet misschien blij zijn met zilver, maar momenteel baal ik alleen maar verschrikkelijk. Mijn topsnelheid is heel hoog en dat is geweldig. Het is ook wel een positief punt dat ik mee kan nemen. Maar de start was niet goed.”

Schippers kwam in de finale met 7.04 seconden net tekort tegen de Amerikaanse Barbara Pierre (7.02). Ze liep met een matige start te veel achterstand op. De Utrechtse maakte nog een hoop terrein goed, maar Pierre was net even te snel.

“Dafne komt uit een periode waarin er veel op haar af kwam en waar ze commerciële en andere verplichtingen had. We zullen goed bekijken hoe we het in de aanloop naar de Spelen gaan doen. Gelukkig loopt ze daar afstanden die haar beter liggen en waarop ze nog meer van haar snelheid kan profiteren”, blikte haar coach Bart Bennema vooruit op hét grote doel van dit jaar, de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Eaton wint zevenkamp

De Amerikaan Ashton Eaton heeft zich zaterdag op het WK indooratletiek in het Amerikaanse Portland voor de derde keer op rij tot wereldkampioen in de zevenkamp gekroond. De topfavoriet was heer en meester in zijn geboortestad en verzamelde 6470 punten. Daarmee deed hij ruim beter dan de Oekraïner Oleksiy Kasyanov (6182) en de Duitser Mathias Brugger (6126).

Voor Ashton Eaton is het al de zesde grote titel op rij, na zijn eerdere twee op het WK indoor (2012, 2014), twee op het WK in open lucht (2013, 2015) en die op de olympische tienkamp van 2012. Ten huize Eaton kan het feest nu helemaal losbarsten, want vrijdag al won zijn Canadese echtgenote Brianne Theisen-Eaton het goud op de vijfkamp voor vrouwen.
In het hoogspringen ging de wereldtitel met een sprong over 2m36 naar de Italiaan Gianmarco Tamberi. Zilver en brons waren voor respectievelijk Robert Grabarz (2m33) en de Amerikaan Erik Kynard (2m33). De Qatarese titelverdediger Mutaz Essa Barshim (2m29) werd vierde.

Het hink-stap-springen werd gedomineerd door de Chinees Dong Bin (17m33), de Duitser Max Hess (17m14) en de Fransman Benjamin Compaoré (17m09) mochten mee op het podium. De Amerikaan Boris Berian ten slotte verraste alle favorieten op de 800m. Hij liet 1:45.83 optekenen en haalde het voor de Burundees Antoine Gekeme en de Amerikaan Erik Sowinksi.
 

Maslák wereldkampioen 400 meter

De Tsjech Pavel Maslák is opnieuw wereldkampioen geworden op de 400 meter. Hij haalde het op de derde dag van het WK Indooratletiek in Portland met een tijd van 45 seconden en 44 honderdsten van Abdalelal Haroun (45.59) uit Qatar en Deon Lendore (46.17) uit Trinidad en Tobago.

Maslák haalde in 2014 al de wereldtitel binnen.

Bij de vrouwen won de Bahreinse Oluwakemi Adekokya de 400 meter met een tijd van 51.45. De Amerikanen Ashley Spencer en Quanera Hayes werden tweede en derde.

Pupil van Ivan Pedroso wereldkampioen hinkstap

Yulimar Rojas heeft zaterdag het hink-stap-springen gewonnen op de wereldkampioenschappen indoor in Portland. Met een sprong van 14m41 deed de 20-jarige Venezolaanse beter dan de Duitse Kristin Gierisch (14m30) en de Griekse Paraskevi Papahristou (14m15).

Rojas wordt getraind door de Cubaan Ivan Pedroso, voormalig olympisch- en wereldkampioen verspringen. Met 14m69 heeft ze de beste wereldjaarprestatie op haar naam. .