Nico Rosberg wint GP van Australië, horrorcrash Alonso
Nico Rosberg Foto: Mercedes F1 team
Nico Rosberg heeft de GP van Australië, de openingsrace van het F1-seizoen 2016, op zijn naam geschreven. De meeste aandacht ging echter vooral naar de horrorcrash die Fernando Alonso maakte. Teamgenoot Lewis Hamilton en Sebastian Vettel in de Ferrari vervolledigden het podium.

De start voor de GP van Australië werd na de opwarmronde afgebroken omdat Daniil Kvyat met zijn wagen schuin stil stond op de startgrid. Het echte spektakel volgde een ronde later, wanneer er echt werd gestart.

Lewis Hamilton en Nico Rosberg maakten een dramatisch slechte start terwijl beide Ferrari’s een superstart maakten. Vettel naar de leiding van de race met teamgenoot Kimi Raikkonen achter zich. Rosberg viel terug naar de derde plaats terwijl Hamilton pas als zesde in de race kwam te liggen.

Verstappen

De Brit slaagde erin om Massa opnieuw voorbij te gaan, waarna hij achter Max Verstappen kwam te liggen. Ondanks dat Hamilton DRS mocht gebruiken slaagde hij er rondenlang niet in om de Nederlander te passeren. Dat leidde bij de Brit duidelijk tot de nodige frustratie: ‘I can’t get passed this guy’ liet hij weten over de boordradio.

Een groot probleem voor Hamilton want ondertussen was de achterstand op Vettel in de Ferrari reeds opgelopen tot zo’n vijftien seconden.

Bij het ingaan van de dertiende ronde kwam Rosberg binnen voor zijn eerste pitstop. Ferrari reageerde door Vettel een ronde later ook vers rubber te laten monteren. Duidelijk ook een verschil in strategie want Vettel kreeg opnieuw een setje superzachte banden terwijl Rosberg de zachte banden kreeg.

Crash Alonso

Enkel ronden later volger echter uit het niets een horrorcrash. Fernando Alonso reed achterin op de Haas F1-bolide van Esteban Gutierrez terwijl hij de Mexicaan probeerde in te halen. Alonso zijn wagen begon te tollen en kwam met een hevige klap neer tegen de bandenmuur. 

Van de McLaren F1-bolide van de Spanjaard schoot bijna niets over. De zogenaamde ‘overlevingscel’ die in een F1-bolide zit ingebouwd deed uitstekend werk want Alonso kon zelf uit zijn wagen stappen.

Door de grote hoeveelheid brokstukken op de baan werd de race met een rode vlag onderbroken en zochten alle wagens de pitlane op. Alonso zelf werd ondertussen afgevoerd naar het medisch centrum voor een medische check-up. De Spanjaard kon echter zelf in de wagen stappen.

Weer spektakel

Tijdens de herstart wist Sebastian Vettel aan de leiding te blijven, voor Nico Rosberg en Kimi Raikkonen. Enkele ronden later was er echter opnieuw spektakel. De Fin reed plots de pitlane in en meldde dat er iets kapot was gegaan. Toen hij zijn wagen in de pitlane parkeerde schoten de vlammen plots uit zijn Ferrari. De ‘iceman’ stapte echter ijskoel uit de wagen terwijl zijn wagen  geblust werd.

Vettel kon op de superzachte band niet wegrijden van Rosberg op de medium band. Hamilton wist dan weer op te schuiven naar de vierde plaats omdat Carlos Sainz en Max Verstappen overschakelden van de zachte naar medium band. Verstappen was na zijn pitstop furieus want teamgenoot Sainz mocht als eerste zijn pitstop uitvoeren en bij de Nederlander stonden niet alle banden klaar, waardoor hij heel wat kostbare tijd verloor.

Foute pitstop

Ondertussen zaten Sebastian Vettel zijn superzachte banden erdoor, waardoor Nico Rosberg tot op anderhalve seconde wist te naderen. Tegen het einde van ronde 35 zocht Vettel dan ook de pits op voor een nieuw setje zachte banden. Geen ideale pitstop ook bij Vettel want er was een probleem bij het wisselen van de band links vooraan.

De Duitser kwam als vierde opnieuw de baan op, op drieëntwintig seconden van raceleider Nico Rosberg maar was wel sneller dan zijn landgenoot die aan de leiding reed. Tegelijkertijd kregen we op de negende plaats een leuke strijd tussen Palmer in de Renault en Toro Rosso-piloten Sainz en Verstappen. Ondertussen kregen we ook beelden te zien van Alonso die lachend door de F1-paddock van Melbourne liep. De Spanjaard doorstond probleemloos de medische controle en leek weinig te hebben overgehouden aan zijn horrorcrash.

Foutje Hamilton

Lewis Hamilton haalde even later Daniel Ricciardo in, waardoor Mercedes met beide wagens op de eerste twee plaatsen kwam te liggen. Sebastian Vettel naderde echter op Hamilton. Met nog enkele ronden te gaan maakte de Brit een foutje, waardoor Vettel vlak onder de achtervleugel van Hamilton kwam te liggen.

Tegen het slot van de race kregen we dan ook nog een leuke strijd voor de tweede plaats tussen Hamilton en Vettel. Vettel voerde de druk op Hamilton op maar met nog twee ronden te gaan verremde de Duitser zich in de voorlaatste bocht. Even door het gras en de strijd voor de tweede plaats was beslecht. 

Nico Rosberg mocht tijdens de eerste race van het seizoen dus meteen zegevieren, voor teamgenoot Lewis Hamilton, een serieuze mentale opsteker ook voor de Duitser. Sebastian Vettel vervolledigde het podium. Uiteraard is Nico Rosberg meteen ook de eerste leider in de wk-tussenstand. Opmerkelijk is ook dat het Haas F1 team tijdens haar debuut met Romain Grosjean meteen in de punten weet te finishen.

Op 3 april vindt met de GP van Bahrein de tweede race van het seizoen plaats.

1.      N. Rosberg    Mercedes    1:48:15.565    
2.      L. Hamilton    Mercedes    +8.606    
3.      S. Vettel    Ferrari    +9.643    +1.037
4.      D. Ricciardo    Red Bull    +34.330    +24.687
5.      F. Massa    Williams    +58.979    +24.649
6.      R. Grosjean    Haas    +1:12.081    +13.102
7.      N. Hulkenberg    Force India    +1:14.199    +2.118
8.      V. Bottas    Williams    +1:15.153    +0.954
9.      C. Sainz Jr.    Toro Rosso    +1:15.680    +0.527
10.      M. Verstappen    Toro Rosso    +1:16.833    +1.153
11.      J. Palmer    Renault    +1:23.399    +6.566
12.      K. Magnussen    Renault    +1:25.606    +2.207
13.      S. Perez    Force India    +1:31.699    +6.093
14.      J. Button    McLaren    geen tijd    +6.093
15.      F. Nasr    Sauber    geen tijd    +6.093
16.      P. Wehrlein    Manor    geen tijd    +6.093

Opgaves:        
17.      M. Ericsson    Sauber    geen tijd    +6.093
18.      K. Raikkonen    Ferrari    geen tijd    +6.093
19.      R. Haryanto    Manor    geen tijd    +6.093
20.      F. Alonso    McLaren    geen tijd    +6.093
21.      E. Gutiérrez    Haas    geen tijd    +6.093
22.      D. Kvyat    Red Bull    geen tijd    +6.093

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: