Hackers halen site koningshuis onderuit
Foto: BELGAIMAGE

De website van het Belgische koningshuis, monarchie.be, was zondagmorgen een tijd niet bereikbaar. Het hackerscollectief Downsec zegt verantwoordelijk te zijn voor de actie.

Downsec meldde het offline halen van de site rond 6.30 uur. Tegen 9.00 was de site weer toegankelijk. In een toelichting op Twitter wijst Downsec erop dat het neerhalen van de site gericht is tegen de ‘stelende regering’.

Downsec heeft al eerder grootschalige acties opgeëist. Zo stelden de hackers in januari achter het neerhalen van de sites van premier Michel, de N-VA en de S.PA te zitten. In februari ging de site van de premier nog eens offline, net als de sites van het ministerie van Defensie en de Senaat. Ook Belfius en de Nationale Bank waren een doelwit. Deze week werd de site van Michel opnieuw geviseerd.

In regel zijn de door DownSec aangevallen websites een tijdlang onbereikbaar omdat ze bezwijken onder een enorme vloed aan trafiek. Die techniek, een ‘distributed denial of service attack’ (DDOS), is zo oud als het internet zelf. Hackers schakelen daarbij duizenden computers in om een site tegelijk te bezoeken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in