Het samenwerkingsakkoord tussen de Europese leiders en de Turkse staat over het terugsturen van migranten naar Turkije, kan onmogelijk zondag al van start gaan. De Grieken zijn nog niet klaar om de mensen terug te sturen, zo zegt een woordvoerder van de regering.
Om middernacht is het akkoord van kracht gegaan, wat betekent dat de migranten die illegaal via Turkije Griekenland zijn binnengekomen, in principe vanaf maandag moeten worden teruggestuurd naar Turkije.
‘Het akkoord over het terugsturen van nieuwe migranten die aankomen op de Griekse eilanden zou volgens het akkoord op 20 maart van kracht moeten gaan, maar dergelijk plan kan onmogelijk in 24 uur tijd op poten worden gezet’, aldus Giorgos Kyritsis, de coördinator voor het migratiebeleid binnen de regering van Alexis Tsipras.
Kyritsis voegt toe dat de regering zaterdagnamiddag over het onderwerp heeft vergaderd en een plan heeft opgesteld, en dat de premier gevraagd heeft om dat plan meteen toe te passen. ‘Maar er is een structuur nodig en het personeel moet klaar zijn, en dat duurt langer dan 24 uur’, zei hij. Bovendien zouden ook de Turkse autoriteiten nog niet klaar zijn met hun voorbereidingen.
De Griekse overheid heeft wel al een veerboot naar Lesbos en Chios gecharterd, in een poging om de migranten en vluchtelingen die zich op de eilanden bevinden te hervestigen in de asielcentra op het Griekse vasteland nog voor het akkoord in voege treedt. Zaterdagavond werden zo bijna 2.500 vluchtelingen vanuit Lesbos naar Kavala, in het noorden van het land, overgebracht.
Griekenland krijgt van Europa 2.300 personeelsleden, onder wie 400 asielexperts en 400 vertalers, om het akkoord te kunnen uitvoeren, klonk het zaterdag in Brussel. Bovendien zouden nog eens 30 extra tolken en rechters nodig zijn uit Europa, om de beroepen tegen de uitzettingen te behandelen. Volgens Horst Seehofer, de minister-president van Beieren, zijn in totaal 4.000 extra mensen nodig in Griekenland om het akkoord succesvol uit te voeren. Duitsland en Frankrijk toonden zich bereid om 300 personen te sturen.
In Griekenland is het momenteel nog onduidelijk hoe het terugsturen van de vluchtelingen nu juist in zijn werk zal gaan. ‘We weten nog niet hoe het akkoord in de praktijk zal worden omgezet. We wachten vooral op het personeel uit Europa, want alleen gaan we het niet kunnen doen’, aldus een politieagent op Lesbos.
Bij het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen klinkt het dat de manier waarop het akkoord wordt uitgevoerd is cruciaal is, want ‘de vluchtelingen hebben bescherming nodig, geen afwijzing’.