Terreurdreiging schrikt toeristen af
De terreurdreiging van eind vorig jaar was een klap voor het toerisme in Vlaanderen en Brussel Foto: BELGAIMAGE

De toeristische sector in Vlaanderen is over het voorbije jaar gegroeid. Maar november en december waren zwarte maanden door de terreurdreiging. Het aantal buitenlandse toeristen nam in die periode duidelijk af.

Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van Toerisme Vlaanderen. Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) is opgelucht dat er over het hele jaar gezien wel nog sprake is van groei.

Uit de cijfers blijkt dat zowel het aantal overnachtingen (0,7 procent) als het aantal toeristische aankomsten (2,2 procent) vorig jaar is gestegen in Vlaanderen (inclusief Brussel). Het aantal overnachtingen is in absolute cijfers gestegen met 190.000, wat vooral te maken heeft met het aantal buitenlandse overnachtingen.

‘Het is mooi dat de groei zich doorzet’, aldus minister Weyts. ‘De terreurdreiging heeft gelukkig niet het volledige jaar kunnen verpesten.’ Vooral in de maanden november en december had die terreurdreiging een negatieve impact. Het aantal overnachtingen van buitenlandse bezoekers daalde met respectievelijk 14 en 15 procent.

Volgens Toerisme Vlaanderen zou de groei zonder die dreiging veel uitgesprokener geweest zijn. De organisatie denkt aan een stijging van 2,5 procent van het aantal overnachtingen en 4,1 procent van het aantal aankomsten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in