F1 keert terug naar de 'oude' kwalificatie
Nico Rosberg en Lewis Hamilton Foto: Mercedes F1 team
De F1-teambazen zijn het erover eens dat de 'oude' kwalificatie vanaf de volgende race opnieuw wordt ingevoerd.

Vlak voor de start van het nieuwe F1-seizoen werd beslist om een nieuwe kwalificatie met zogenaamd 'knockout-systeem' in te voeren. De kwalificatie werd voor de eerste keer toegepast voor de GP van Australië maar draaide op een fiasco uit. 

Heel wat rijders stapten immers reeds vroeg uit hun wagen, waardoor er uiteindelijk tijdens de verschillende onderdelen van de kwalificatie minder actie op de baan was dan met de oude kwalificatie.

De nieuwe kwalificatie werd ingevoerd om meer spanning te genereren en de startgrid enigszins door elkaar te schudden. Het tegenovergestelde werd echter bereikt want maar liefst vier minuten voor het einde van de kwalificatie stond het al vast dat Lewis Hamilton de polepositie had veroverd. Bovendien reed er vanaf dan ook geen enkele wagen meer op de baan. Er kwam dan ook felle kritiek op de nieuwe kwalificatie, zowel vanuit de F1-wereld zelf alsook de fans.

Alle teambazen en Charlie Whiting van de FIA kwam op zondag samen tijdens een bijzondere vergadering om de situatie te bespreken. Uiteindelijk raakten alle teambazen akkoord om vanaf de volgende race, de GP van Bahrein, terug te keren naar de 'oude' kwalificatie van vorig jaar waarbij na Q1, Q2 en Q3 de traagste deelnemers afvallen.  De F1 Commissie en de World Motor Sport Council moeten nog wel hun goedkeuring geven maar dat lijkt maar een formaliteit. 

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: