Salah Abdeslam wilde zich op 13 november opblazen aan het Stade de France in Parijs, maar is op zijn stappen teruggekomen. Dat heeft hij volgens de procureur van Parijs, François Molins,gezegd tijdens zijn eerste verhoor vanmorgen.

'Salah Abdesalam bevestigde vandaag tijdens zijn ondervraging door de speurders dat hij, en ik citeer: 'zichzelf wilde opblazen in het Stade de France' en dat hij teruggekrabbeld was', zei procureur Francois Molins in een tv-interview.

Volgens Molins zijn de eerste verklaringen van Abdeslam, die met voorzichtigheid dienen benaderd, het begin van een hele reeks ondervragingen. Daarin zal de terreurverdachte duidelijkheid moeten verschaffen over zijn aanwezigheid in het 18de arrondissement van Parijs op 13 november, na 22 uur, na het afzetten aan het Stade de France van een commando met een Renault Clio.

Abdeslam zal ook een licht moeten werpen op de redenen waarom hij zijn explosievengordel achterliet in een vuilnisbak in Montrouge.

Volgens Molins was Abdeslam een sleutelfiguur bij de aanslagen en speelde hij een centrale rol in de voorbereiding en de uitvoering van de aanslagen.

Salah Abdeslam werd vrijdagnamiddag rond 16.40 uur opgepakt bij een operatie van de speciale eenheden van de federale politie, in de Vier-windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De voortvluchtige terreurverdachte raakte daarbij gewond en werd overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis, waar hij de nacht doorbracht. Vanmorgen werd hij een eerste keer ondervraagd door speurders van de federale gerechtelijke politie. Abdeslam kreeg daarbij de bijstand van een pro deo-advocaat.

Rond de middag werd Abdeslam dan voorgeleid bij de onderzoeksrechter, ditmaal in aanwezigheid van zijn advocaat Sven Mary. De onderzoeksrechter stelde hem in verdenking voor deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en plaatste hem onder aanhoudingsbevel. Volgens Sven Mary zal Abdeslam zich verzetten tegen een uitlevering aan Frankrijk.