PORTRET. Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam
Foto: BELGA

Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, trad de voorbije jaren vaak op in verschillende gemediatiseerde zaken en behoort tot een select groepje van raadsmannen die zowel als “topadvocaten” als “procedurepleiters” bekend staan.

Hij verdedigde onder meer Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem, de vermoorde maffiaverdachte Silvio Aquino en de ontsnappingskoningen Ashraf Sekkaki en Murat Kaplan. ““Als iemand als publieke vijand nummer één wordt geportretteerd, dan wil ik ingaan tegen dat machtsoverwicht.”

Mary was in de weken na de aanslagen in Parijs al gecontacteerd door personen die zich voorstelden als kennissen van Salah Abdeslam, met de vraag om hem te verdedigen. Hij werd vrijdagnamiddag opnieuw geraadpleegd door iemand uit de naaste omgeving van Salah Abdeslam en treedt nu op voor de terreurverdachte.

Sven Mary is de zoon van ex-VRT-baas Tony Mary. Hij runt het advocatenkantoor Buisseret & Mary, gevestigd in Sint-Gillis. Het advocatenkantoor kwam vorig jaar in de pers omdat het in de rode cijfers was gedoken. De Tijd meldde dat het kantoor in 2014 een jaarverlies van meer dan 103.000 euro had gemaakt en een negatief eigen vermogen had van 27.305 euro. Mary reageerde niet op de berichten en bleef cliënteel aantrekken in belangrijke processen.

Mary wordt vaak genoemd in het gezelschap van advocaten als Hans Rieder en Walter Van Steenbrugge, die disfuncties binnen justitie aanklagen maar ook alle procedurele middelen uitputten om verdachten vrij te krijgen en processen op de lange baan te schuiven. “Ik hou van het recht. Procedureregels zijn daarvoor cruciaal. Elke advocaat die een beetje fierheid heeft, is per definitie een procedurepleiter”, zei Mary daarover in De Standaard.

Hij verdedigde de voorbije jaren onder meer Fouad Belkacem, de woordvoerder van Sharia4Belgium, samen met Walter Daemen. “Als iemand als publieke vijand nummer één wordt geportretteerd, dan wil ik ingaan tegen dat machtsoverwicht. Dat vind ik rechtvaardig”, aldus Mary. Hij treed nu opnieuw op voor een publieke vijand en kondigde al aan de uitlevering van Abdeslam aan Frankrijk aan te vechten. Abdeslam is wel bereid mee te werken met het Belgische gerecht, liet Mary zaterdag verstaan.