Abdeslam pikte in oktober mogelijk drie handlangers op in Duitsland
Foto: rr

Toen de vrijdag opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam afgelopen oktober in Duitsland was, heeft hij mogelijk drie handlangers opgepikt uit een opvangcentrum voor vluchtelingen. Dat meldt de Duitse regionale zender SWR zaterdag.

Eerder was al bekend dat Salah Abdeslam op 3 oktober 2015 gecontroleerd werd op een snelwegparking in Ulm, een stad in het zuiden van Duitsland. Ook de verdachte die bekend is onder de aliassen Amine Choukri en Mounir Ahmed Alaaj was daarbij aanwezig.

SWR meldt nu, op basis van bronnen bij de politie, dat Abdeslam met een in Brussel gehuurde wagen naar Ulm was afgezakt om handlangers op te pikken. De zender stelt dat de wagen van Abdeslam geparkeerd stond “kort bij een centrum voor vluchtelingen”, waar voornamelijk Syriërs werden opgevangen. “Bij een controle (in dat centrum) op 3 oktober werd de afwezigheid vastgesteld van drie mannen, die een dag eerder nog aanwezig waren”, klinkt het.

De gerechtelijke politie in Duitsland (BKA) gaat nu in samenwerking met de Belgische en Franse diensten na of die drie mannen betrokken waren bij de aanslagen die op 13 november plaatsvonden in Parijs. Daarnaast wordt ook onderzocht “hoe en waarom” Abdeslam met hen in contact kwam.

Het onderzoek naar de aanslagen had eerder al aangetoond dat twee van drie zelfmoordterroristen die hun bommengordel aan het Stade de France lieten ontploffen, zich tussen de asielzoekers vermengd hadden. Ze maakten daarbij gebruik van vervalst Syrische paspoorten.