Salah Abdeslam werkt mee, maar verzet zich tegen uitlevering
Foto: BELGA
Salah Abdeslam is vandaag een eerste keer voor de onderzoeksrechter verschenen. Hij bekende dat hij op 13 november in Parijs was, maar zou zich volgens zijn advocaat Sven Mary verzetten tegen zijn uitlevering aan Frankrijk.

Salah Abdeslam heeft klokslag 17.00 uur de gebouwen van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) in de Brusselse Koningsstraat verlaten. In een ziekenwagen, begeleid door twee voertuigen van de politie en een helikopter van de federale politie, werd de man overgebracht naar de gevangenis van Brugge. Daar krijgt hij een speciaal regime opgelegd.

Salah Abdeslam werd vrijdagnamiddag rond 16.40 uur opgepakt bij een operatie van de speciale eenheden van de federale politie, in de Vier-windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De voortvluchtige terreurverdachte raakte daarbij gewond en werd overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis, waar hij de nacht doorbracht. Vanmorgen werd hij een eerste keer ondervraagd door speurders van de federale gerechtelijke politie. Abdeslam kreeg daarbij de bijstand van een pro deo-advocaat.

Rond de middag werd Abdeslam dan voorgeleid bij de onderzoeksrechter, ditmaal in aanwezigheid van zijn advocaat Sven Mary. De onderzoeksrechter stelde hem in verdenking voor deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en plaatste hem onder aanhoudingsbevel.

Later op de middag betekende diezelfde onderzoeksrechter aan Salah Abdeslam het Europees aanhoudingsbevel dat het Franse gerecht tegen hem had uitgevaardigd. Abdeslam toonde zich volgens zijn advocaat bereid mee te werken met het Belgische gerecht maar verzette zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk.

'Niet op de knieën gaan uit een soort misplaatst schuldgevoel'

'We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt', zegt meester Sven Mary. 'De Belgische speurders en onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen. Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen, we moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk.'

Volgens meester Mary werkt Salah Abdeslam mee met de Belgische gerechtelijke autoriteiten. 'Zowel bij de speurders als bij de onderzoeksrechter heeft hij zich meewerkend opgesteld', was het enige wat meester Mary daarover kwijt wou. Eerder vandaag liet Mary al weten dat Abdeslam had bekend dat hij op 13 november in Parijs was.

Ook op de vraag hoe Salah Abdeslam zich momenteel voelde en welke indruk hij maakte, kon of wou meester Mary niet diep ingaan. 'Hij maakt een indruk die normaal is voor iemand die net vier maanden op de vlucht is geweest en gearresteerd is. Hij is aangeslagen en heeft nog steeds pijn aan zijn been.'

De Franse president François Hollande liet gisteren al verstaan dat hij Abdeslam in Frankrijk wou laten berechten en vandaag eisten ook de nabestaanden van de slachtoffers in Parijs de onmiddellijke uitlevering. Abdeslam zelf ziet dat dus niet zitten.

Salah Abdeslam verschijnt woensdag voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich dan uitspreken over zijn verdere aanhouding. Binnen de vijftien dagen, tellende vanaf zaterdag, moet de raadkamer zich ook uitspreken over het Europees aanhoudingsbevel dat Frankrijk tegen de man heeft uitgevaardigd.