Amine Choukri, de man met twee (valse) identiteiten
De bewuste woning in Molenbeek. Foto: EPA

Amine Choukri, de man die vrijdag samen met Salah Abdeslam is opgepakt in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek, is zaterdag door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Wat de rol van de man in het dossier is, is nog onduidelijk. Zelfs over zijn identiteit bestaat geen duidelijkheid.

Amine Choukri werd vrijdagnamiddag kort na Salah Abdeslam opgepakt in de woning in de Vierwindenstraat waar het duo was ondergedoken. De man was al gekend bij de speurders omdat hij samen met Salah Abdeslam gecontroleerd werd op een snelwegparking in het Duitse Ulm, op 3 oktober 2015. Bij die controle werden zijn vingerafdrukken genomen, wat de speurders in staat stelde hem vrijdag te identificeren.

“Vermoedelijk is Abdeslam hem gaan ophalen net zoals hij dat met Samir Bouzid en Soufiane Kayal had gedaan”, zegt parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt. “In de loop van het onderzoek werden zijn vingerafdrukken ook aangetroffen in de woning in Auvelais die door de terroristische groep als schuilplaats werd gebruikt, en in de woning in de Driesstraat waar dinsdag is binnengevallen is ook een vals Syrisch paspoort op naam van Monir Ahmed Alaaj gevonden, net als een valse Belgische identiteitskaart op naam van Amine Choukri. Die beide identiteiten zouden echter vals zijn en de vingerafdrukken van de man zijn in geen enkele databank ter wereld teruggevonden.”

Wie de man echt is, is voor de speurders vooralsnog een vraag. Het is alvast niet Soufiane Kayal, de tweede man van het opsporingsbericht dat op 4 december wed verspreid. Net zo min is geweten welke rol hij precies gespeeld heeft bij de aanslagen in Parijs.

In de loop van het onderzoek werden zijn vingerafdrukken ook aangetroffen in de woning in Auvelais die door de terroristische groep als schuilplaats werd gebruikt, en in de woning in de Driesstraat waar dinsdag is binnengevallen is ook een vals Syrisch paspoort op naam van Monir Ahmed Alaaj gevonden, net als een valse Belgische identiteitskaart op naam van Amine Choukri. Die beide identiteiten zouden echter vals zijn en de vingerafdrukken van de man zijn in geen enkele databank ter wereld teruggevonden.

Wie de man echt is, is voor de speurders vooralsnog een vraag. Het is alvast niet Soufiane Kayal, de tweede man van het opsporingsbericht dat op 4 december wed verspreid. Net zo min is geweten welke rol hij precies gespeeld heeft bij de aanslagen in Parijs.

Volgens Le Soir is Abid Aberkan, de vriend van Abdeslam die voor hem onderdak vond in de Vierwindenstraat, ook onder aanhoudingsbevel geplaatst terwijl zijn moeder, die de woning betrok, voorwaardelijk werd vrijgelaten.