Molenbeek zet de strijd tegen het radicalisme verder
Foto: BELGA

“Het werk stopt niet nu Salah Abdeslam is opgepakt. We blijven de radicalisten en de sympathisanten verder opsporen, maar dat zal tijd vragen', zegt burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Françoise Schepmans (MR), de dag na de arrestatie van de terreurverdachte.

'De Molenbekenaren zijn allemaal vastbesloten om een einde te maken aan het radicalisme. Dat moet gebeuren met zowel de hulp van de politie, als de gemeenschap, maar ook door opvoeding in de scholen', verduidelijkt Schepmans.

De burgemeester situeert de kern van het probleem in het historisch centrum van Molenbeek. 'Daar zijn velen twintig jaar geleden beginnen radicaliseren door de omstandigheden van toen.' Daarmee alludeert ze op het beleid van de toenmalige burgemeester Philippe Moureaux (PS).

Het huis waarin Abdeslam zich vrijdag verschool is een sociale woning die verhuurd wordt door de gemeente. 'Dat appartement was er eentje zoals er velen worden verhuurd in Molenbeek. Wij kunnen onmogelijk controleren wie er allemaal over de vloer komt bij de bewoners van die sociale woningen. Het is nu vooral belangrijk om alle sympathisanten te lokaliseren, ongeacht waar ze wonen', stelt Schepmans.

Ondertussen herneemt het gewone leven in Molenbeek en maandag is de school in de Vier-windenstraat weer open. De kinderen en ouders worden er opgevangen door een team dat pedagogische en psycho-sociale hulp biedt. Andere Molenbekenaren kunnen met hun vragen altijd terecht in de preventiecel in het gebouw van de Cel ter Bestrijding van de Sociale Uitsluiting.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig