Telefoonnummer verraadde schuilplaats Salah
Foto: rr
Salah Abdeslam, de most-wanted man van Europa, zit in de cel. Nadat hij dinsdag per toeval werd verjaagd uit zijn schuilplaats in Vorst, kon hij geen kant meer op en vluchtte hij terug naar Sint-Jans-Molenbeek.

Salah Abdeslam (26), de enige overlevende dader van de aanslagen van 13 november in Parijs, is vrijdagnamiddag levend opgepakt na een vlucht van 126 dagen. Hij werd door de Speciale Eenheden van de federale politie opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek, vlak bij de plaats waar hij geboren en getogen is. Salah kreeg bij zijn arrestatie een kogel in het been. Ook de tweede terrorist die dinsdag in Vorst samen met Salah Abdeslam ontsnapte, werd opgepakt. Zijn identiteit is nog onduidelijk.

(Hieronder ziet u een reconstructievideo van VTM met de arrestatie van Salah Abdeslam.)

Salah Abdeslam was duidelijk ten einde raad. Na zijn overhaaste vlucht uit Vorst vorige dinsdag had hij geen safehouse meer om naartoe te gaan. En dus verkoos hij terug te gaan naar de plaats waar hij het best de weg kent: Sint-Jans-Molenbeek.

Telefoonnummer

De jacht op Salah Abdeslam kwam dinsdag in een stroomversnelling. Elk spoor naar hem was dood gelopen. Maar even voor de huiszoeking in Vorst hadden de speurders volgens onze informatie een telefoonnummer teruggevonden, waarvan ze dachten dat het door Salah werd gebruikt. Toen ze in Vorst aan de Driesstraat een huiszoeking deden, dachten ze terecht te komen in een safehouse dat door de terroristen van Parijs al lang verlaten was. Maar tot hun grote verrassing werden ze meteen onder vuur genomen door drie terroristen.

Achteraf stelden de antiterreurspeurders vast dat het nummer waarvan ze dachten dat het door Salah Abdeslam gebruikt werd, heel kort geactiveerd en gebruikt werd vlak na de schietpartij in Vorst. Daardoor wisten de speurders dat Salah een van de ontsnapten van Vorst moest zijn. Toen daarna ook nog zijn vingerafdruk werd gevonden, waren ze helemaal zeker.

Lees onder meer hoe de beruchte familie Aberkan Salah Abdeslam nog hielp in het volledige artikel in De Standaard. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in