Sven Mary opnieuw gevraagd als advocaat van Salah Abdeslam
Foto: Jimmy Kets
De bekende strafpleiter Sven Mary werd gisteren opnieuw geraadpleegd door de omgeving van Salah Abdeslam. Dat gebeurde eerder al kort na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Na de arrestatie van de Molenbeekse terreurverdachte kreeg hij de vraag of hij nog altijd bereid was om de jongeman te verdedigen. Mary is alvast aanwezig bij de eerste verhoren van Abdeslam.

‘In de komende uren en dagen wordt duidelijk of ik dat zal aanvaarden of niet’, zei Sven Mary aan de VRT in een eerste reactie. Hij benadrukt dat hij Abdeslam eerst wil zien in de gevangenis. ‘Het is nooit iemand van zijn naaste omgeving die beslist, maar wel de betrokkene zelf. Ik wil vooral met Abdeslam spreken. Je moet voeling hebben met degene die je verdedigt, er moet een wederzijds vertrouwen komen.’

Is Abdeslam zelf vragende partij om met Mary samen te werken, dan lijkt de advocaat van de Brusselse balie wel degelijk bereid om ’s mans verdediging op zich te nemen. ‘Ik heb dat toegezegd, onder de voorwaarde dat hij akkoord gaat om mijn diensten te gebruiken’, klonk het wat later op de avond op VTM.

Ondertussen is Mary alvast aanwezig bij de eerste verhoren van Abdeslam in de gebouwen van de federale politie. Nadien kan Mary echter nog steeds beslissen of hij Abdeslam al dan niet verder verdedigt.

Schrik om negatieve reacties te krijgen heeft Sven Mary naar eigen zeggen niet. Ook in andere zaken verdedigt hij soms zware criminelen.

De vroegere twee contacten met Mary gebeurden via ‘nauwe kennissen’ van Salah Abdeslam. De advocaat antwoordde toen minstens te zullen ‘luisteren’. In januari raakte dat nieuws bekend, maar toen was de communicatie verbroken.