De politie heeft bij een grootscheepse operatie in Sint-Jans-Molenbeek terrorist Salah Abdeslam gearresteerd. 'Hij was ongewapend en werd snel overmeesterd', aldus het federaal parket. Ook vier andere personen werden opgepakt.

Rond 16.30 uur werd vrijdag een grootscheepse politie-actie uitgevoerd in de Vier-Windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De politie benaderde even later het huis in de Vier-Windenstraat 79 in Sint-Jans-Molenbeek, waar Salah Abdeslam zich met een andere terrorist verscholen hield. Aan omwonenden en voorbijgangers werd gevraagd om buiten de politiezone, die werd afgezet met linten, te gaan staan.

Ook op twee andere plaatsen - een in Molenbeek en een in Jette - werden huiszoekingen uitgevoerd. Alleen de huiszoeking in de Vier-Windenstraat leverde resultaat op. 

In eerste instantie was niet duidelijk wie zich precies in het gebouw bevond. Er vielen een tiental schoten, granaten werden naar binnen gegooid en de politie gebood de buurtbewoners om naar buiten te komen met hun handen in de lucht. Nadat er meerdere schoten waren gelost, viel de politie binnen in de woning. 

Toen de agenten van de speciale eenheden de woning binnendrongen, troffen zij Salah Abdeslam aan en een andere verdachte. Omdat de verdachten zich niet wilden overgeven, openden de speciale eenheden het vuur. Abdeslam werd door een politiekogel geraakt in de hal van de woning en 'kon snel overmeesterd worden', aldus het federaal parket.

Amine Choukri

Ook de andere verdachte, Amine Choukri, werd lichtgewond naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn valse identiteitspapieren werden eerder al teruggevonden in het appartement van Vorst, waar dinsdag een schietpartij plaatsvond. Eind oktober werd hij vorig jaar samen met Abdeslam tegengehouden in de Duitse stad Ulm, waar zijn vingerafdrukken werden genomen. 

Buiten de woning werden ook drie andere personen opgepakt, die familie zijn van de mensen die Salah Abdeslam hebben gehuisvest. 

Pas om 20u30 was de politieactie volledig afgelopen. De geblokkeerde straten zijn vrijgegeven, met uitzondering van een deel van de Vier-Windenstraat. Bewoners kunnen terug naar hun huizen en ook het autoverkeer is opnieuw mogelijk. De aanwezige politieagenten hebben de blokkades opgeheven.

De politie-operatie was oorspronkelijk voor zaterdag gepland maar door een perslek even na 13 uur vanmiddag in de Franse pers werd de operatie vervroegd. Toen lekten berichten over de vingerafdruk van Abdeslam, die in het appartement in Vorst, waar dinsdag een schietpartij plaatsvond, was teruggevonden. Het is zeer waarschijnlijk dat Abdeslam na de schietpartij samen met een andere terrorist wegvluchtte uit het pand in de Driesstraat. Dat heeft het federaal parket vanmiddag bevestigd.