Neergeschoten terrorist Vorst is kompaan van Abdeslam
Mohamed Belkaid Foto: federale politie

Mohamed Belkaid, de terrorist die dinsdag werd doodgeschote in Vorst, is dezelfde persoon die onder de schuilnaam Samir Bouzid heeft meegewerkt aan de aanslagen in Parijs. Dat bevestigt het federaal parket.

Belkaid was een 35-jarige Algerijn die illegaal in ons land verbleef. Tot dusver was niet bekend dat hij dezelfde man was als Bouzid.

Vals paspoort

In september 2015 ging Salah Abdeslam in Hongarije twee mannen ophalen in het station in Boedapest. Abdeslam had voor allebei valse identiteitspapieren bij op naam van Soufiane Kayal en Samir Bouzid.

De twee werden vlak naar de aanslagen van Parijs gefilmd in een kantoor van Western Union in Brussel. Ze maakten 750 euro over op de rekening van Hasna Ait Boulahcen, de nicht van het vermoedelijke brein van de aanslagen Abdelhami Abaaoud. Zij zorgde voor de schuilplaats van de terroristen in Saint-Denis.

IS-fiches

Dat valse paspoort op naam van Bouzid was dus bestemd voor Mohamed Belkaid. Hij is onder zijn eigen naam ook terug te vinden op de IS-fiches die de Syrische krant Zaman al Wasl en Sky News recent publiceerden. Daarop staat dat Belkaid afkomstig is uit Zweden.

Veroordeeld

Ook dat blijkt te kloppen, want volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter werd Belkaid daar verschillende keren veroordeeld. Zo moest hij in 2009 voor twee maand de cel in wegens het gebruik van valse identiteitspapieren. In maart 2011 werd hij drie maanden opgesloten voor diefstal, en in februari 2013 nog eens voor hetzelfde vergrijp. Zijn laatste veroordeling dateert van mei 2013, omdat hij met een mes op zak rondliep. Hij zou toen in het restaurant van een Ikea-vestiging de portefeuille van een man ontvreemd hebben, maar daarvoor ging Belkaid vrijuit.