Speurders hebben een vingerafdruk van terreurverdachte Salah Abdeslam aangetroffen in het appartement in Vorst waar de politie dinsdag is binnengevallen. Salah Abdeslam was mogelijk een van de twee personen die gevlucht zijn tijdens de huiszoeking in Vorst. Intussen is hij bij een nieuwe antiterreuractie in Molenbeek opgepakt, melden gerechtelijke bronnen.

Het gerecht bevestigt in een beknopte mededeling de vondst. Verdere details wil het voorlopig echter niet geven.

Het federaal parket bevestigt dat de vingerafdrukken van Salah Abdeslam werden aangetroffen tijdens de huiszoeking van 15 maart ll. in de Driesstraat te Vorst. Het onderzoek wordt onverminderd dag en nacht verdergezet. Het is niet mogelijk om op dit ogenblik bijkomende preciseringen te geven, teneinde geen schade aan het onderzoek te berokkenen.
Eric Van der Sijpt, woordvoerder federaal parket


Volgens de Franse zender BFM TV zou de vingerafdruk aangetroffen zijn op een glas in het appartement. Van wanneer de vingerafdruk dateert is echter niet duidelijk. 

Beschieting

Bij de politieactie van dinsdag werden tientallen schoten gelost. Er werd één terrorist om het leven gebracht. Vier agenten raakten gewond, enkele agenten ontsnapten aan de dood. De politie ging er van uit dat er geen terroristen meer in de woning aanwezig zouden zijn.

Op het moment dat de agenten met een stormram de deur van het appartement op de tweede verdieping openbeukten, werden ze meteen onder vuur genomen, dwars door de voordeur heen. Een schutter, Mohamed Belkaid, werd uiteindelijk uitgeschakeld door een scherpschutter van de speciale eenheden. De speurders weten ondertussen dat Belkaid dezelfde persoon is die onder de schuilnaam Samir Bouzid betrokken was bij de aanslagen in Parijs van 13 november.  

Maar twee anderen konden langs het dak ontkomen. Sindsdien zijn de twee op de vlucht. Een grootschalige zoektocht in de nacht van dinsdag op woensdag leverde niets op. Het is nog steeds niet duidelijk of Abdeslam een van hen is. Mogelijk zou de tweede persoon de man zijn die onder de schuilnaam Soufiane Kayal aan de aanslagen van Parijs heeft meegewerkt. Diens echte identiteit is nog niet bekend.

Voortvluchtig

De 26-jarige Salah Abdeslam uit Sint-Jans-Molenbeek werd sinds zaterdag 14 november gezocht, de dag na de aanslagen in Parijs. Abdeslam zette vermoedelijk met de auto de drie kamikazes af aan het Stade de France. Zijn broer Brahim kwam ook bij de aanslagen om - hij blies zichzelf op.

De Fransman Salah Abdeslam was voor de aanslagen ook betrokken bij de huur van hotelkamers, een appartement en verschillende wagens die door de terroristen gebruikt werden. Een hypothese luidt dat hij nog een aanslag moest plegen in het achttiende arrondissement in Parijs. Die aanslag werd aanvankelijk door terreurorganisatie IS opgeëist, maar heeft nooit plaatsgevonden.