Australië ziet af van ‘backpackerstaks’
Backpackers helpen bij de fruitpluk Foto: AP

Australië gaat dan toch geen ‘backpackersbelasting’ invoeren voor rugzaktoeristen die tijdens hun reis een centje willen bijverdienen. De lokale boeren vrezen dat ze anders niet op genoeg arbeidskrachten zullen kunnen rekenen.

Australië is geen goedkoop land voor reizigers en dus grijpen heel wat rugzaktoeristen met een visum voor een werkvakantie de kans om hun reisfonds bij te spekken door een korte periode te helpen bij de fruitpluk.

De Australische overheid had evenwel een plan klaar om 32,5 procent van het geld dat ze daarbij te verdienen te belasten, terwijl het voorheen belastingvrij was tot de som van 18.000 Australische dollar. Maar dat plan werd nu van tafel geveegd, na kritiek van de landbouw- en toerismesector.

De lokale boeren vrezen immers dat de belasting rugzaktoeristen zal afschrikken waardoor zij niet op genoeg arbeidskrachten zullen kunnen rekenen bij de oogst. Dat is nu vaak al een probleem, waardoor heel wat fruit niet op tijd wordt geplukt en aldus verloren gaat.

Ook de toerisme-industrie stipte aan dat rugzaktoeristen door de belasting hun verblijf in Australië wel eens significant zouden kunnen inkorten, terwijl zij net een belangrijke bron van inkomsten zijn.