Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft een genocide gepleegd tegen jezidi’s, christenen en sjiitische moslims. Dat heeft John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gezegd.

‘In mijn ogen is IS verantwoordelijk voor de genocide van minderhedengroepen onder hun controle. Meer bepaald van jezidi’s, christenen en sjiitische moslims’, aldus Kerry, die de terreurorganisatie ook beschuldigt van misdaden tegen de mensheid en etnische zuiveringen.

Kerry zegt dat terreurgroep IS in haar ideologie en acties genocidaal is. ‘Haar hele wereldvisie is erop gebaseerd om diegenen die haar perverse ideologie niet volgen te elimineren.’

De Amerikaanse minister gaf toe dat de VS geen volledig beeld heeft van de wreedheden die IS heeft gepleegd. Dat moet door een onafhankelijke internationaal onderzoek uitgezocht worden. Maar de VS is er wel op gebrand om de daders ter verantwoording te roepen, zei Kerry.

‘Ik hoop dat mijn mededeling de slachtoffers van IS zal geruststellen dat de VS de verwerpelijke aard van de misdaden die tegen hen zijn begaan erkent en bevestigt’, verklaarde hij.

De Amerikaanse regering stond onder druk van het Huis van Afgevaardigden om de wreedheden van IS in Irak en Syrië als een genocide te bestempelen. Het is nog maar de tweede keer dat de VS tijdens een conflict van genocide spreekt. De eerste keer was in 2004 bij de crisis in Darfour.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig