Meisje (3) overlijdt aan difterie in ziekenhuis
Foto: ss

Een meisje van amper 3 is in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen overleden aan de gevolgen van difterie. Aangezien de kleuter in quarantaine lag is er geen groot gevaar voor verdere besmetting, maar het wordt wel onderzocht.

Het kind was al op 10 maart opgenomen. Het is voorlopig onduidelijk hoe het kind besmet geraakt is. De gezinsleden van de kleuter kregen alvast een preventieve behandeling met antibiotica. Het verplegend personeel dat met het kind in aanraking kwam, wordt onderzocht om te zien of ze eventueel besmet raakten.

De kleuterschool in Mechelen waar het kind naartoe ging, is verwittigd. De ouders van de andere kinderen op het schooltje krijgen een brief van de CLB-arts met uitleg over de ziekte en het advies om de vaccinatiestatus van hun kind na te kijken. Bij een onvolledige vaccinatie zal de huisarts het kind aanvullend vaccineren. Ook de huisartsen in de regio worden verwittigd zodat ze extra attent zijn voor eventuele symptomen van difterie.

Uiterst zeldzaam

Difterie, ook wel kroep genoemd, komt uiterst zelden voor in Vlaanderen en bijna alle baby’s en kleuters zijn ertegen gevaccineerd. Besmetting met difterie vindt plaats door hoesten en niezen. De eerste symptomen kunnen sterk uiteenlopen, gaande van keelpijn, koorts, slikklachten, misselijkheid en overgeven.

De bacterie produceert een gifstof (toxine) die de weefsels beschadigt. Bij goed gevaccineerde kinderen kan dit toxine geen schade veroorzaken. Wel kunnen ze tijdelijk drager worden van de bacterie, die ze dan op hun beurt kunnen verspreiden. Dit is enkel gevaarlijk voor onvoldoende gevaccineerde personen.

Vaccinatie

Baby’s in Vlaanderen krijgen een vaccin tegen difterie zodra ze 8 weken oud zijn. Daarna volgt een herhaling op 12 weken, 16 weken en op 15 maanden. Zo’n 99% van de baby’s in Vlaanderen wordt volledig gevaccineerd. Het vaccin is een combinatievaccin dat beschermt tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, Haemophilus influenzae type b en hepatitis B.

Op de leeftijd van 6 jaar worden kinderen opnieuw gevaccineerd tegen polio, difterie, tetanus en kinkhoest. Op de leeftijd van 14 of 15 jaar volgt een herhalingsinenting. Het vaccin dat bij volwassenen gebruikt wordt voor herhalingsinentingen bevat ook een component tegen difterie (naast tetanus en kinkhoest).

Mede dankzij de zeer hoge vaccinatiegraad komt difterie in Vlaanderen maar uiterst zelden voor.