Het aantal Syrische vluchtelingen dat de EU opneemt uit Turkije moet worden beperkt tot 72.000. Maar daarbovenop zijn twintig EU-landen, waaronder België, bereid om 7.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland te hervestigen.
Als de Europese Unie een deal sluit met Turkije over de vluchtelingen, zal Turkije vluchtelingen die in Griekenland aankomen, opnieuw opnemen. In ruil zal Europa Syriërs die in kampen verblijven in Turkije hervestigen. Maar het aantal plaatsen in Europa moet worden beperkt, zeggen de meeste EU-leiders.
In de eerste plaats is het nog altijd de bedoeling dat vluchtelingen die nu vastzitten in Griekenland en Italië verdeeld worden over andere EU-lidstaten. Tot nog toe zijn slechts 937 mensen verdeeld. Vandaag zou een twintigtal landen aankondigen dat ze samen een 7.000 extra mensen wil opnemen. Dat blijft dus bijzonder weinig, want in het oorspronkelijke spreidingsplan van de Europese Commissie is sprake van 160.000.
Ook België wil een inspanning doen voor die hervestiging uit Griekenland en Italië. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) spreekt over 60 extra mensen. CD&V vindt dat te weinig. Premier Michel wil voorlopig nog geen getal noemen.
‘Tijdelijk en uitzonderlijk maximum’
Maar hoeveel vluchtelingen wil Europa uit Turkije hervestigen? De eerste cijfers die circuleren spreken over 72.000. In juli 2015 zegden de lidstaten 22.000 hervestigingsplaatsen toe. Daarvan staan er nog 18.000 open. Die kunnen dus gebruikt worden voor Syrische vluchtelingen uit Turkije.
Maar de vraag is of dat voldoende zal zijn. Waarschijnlijk niet. Maar de EU-leiders zijn bang dat er te veel vluchtelingen illegaal vanuit naar Griekenland zullen reizen (en dat ze dus te veel vluchtelingen uit Turkije moeten hervestigen). Daarom circuleert nu het getal van 72.000. Dat moet het maximum worden dat geruild wordt. Bovendien is het ‘tijdelijk en uitzonderlijk’.