In theesalons en shishabars te Antwerpen Noord getuigen enkele sans-papiers hoe ze slachtoffer werden van de bende van Mega Toby en Sproetje.

‘Ik had 225 euro verdiend met schilderwerk’, vertelt Assaid Bouchaib (46), een Marokkaan die al 16 jaar illegaal in België verblijft. ‘Die moest ik afgeven. Ik begreep niet waarom. Maar ze begonnen te roepen. Heel de studio waar ik sliep, werd overhoop gehaald. Ik was doodsbang.’ Een andere man vertelt hoe hij werd meegenomen door twee agenten. 'Ze brachten me naar de parking aan het Sportpaleis. Daar haalden ze 2 euro uit mijn zakken. Gelukkig had ik niet meer geld bij me.'

De mannen durfden geen klacht indienen, omdat ze bang waren dat ze het land zouden worden uitgezet. 'Ik ben zo blij dat die vier agenten nu zijn opgepakt', zegt Assaid. 'Het zijn geen agenten, het is maffia. Met andere politiemannen heb ik nooit problemen gehad.'
Eline Bergmans
Onze redacteur ter plaatse

 

 

Ook op de Antwerpse zender ATV getuigen mensen die naar eigen zeggen beroofd werden door de politie-inspecteurs die gisteren opgepakt werden.  Sorya Herzog diende een klacht in nadat agenten binnenvielen in café Tanger in de Kerkstraat. Volgens Sorya richtten de agenten een ravage aan in het café. Ze waren volgens haar op zoek naar geld en drugs, die ze er niet aantroffen. Ze gingen er vervolgens vandoor met andere bezittingen. Mensen zonder papieren die aanwezig waren in of aan het café werden gefouilleerd en hun geld werd hen ontnomen.

De agenten, die werkzaam waren in de het wijkkantoor aan de Handelstraat, zouden systematisch mensen hebben bestolen die illegaal in ons land verbleven. De daders zouden die feiten gepleegd hebben tijdens hun diensturen en in uniform. Het onderzoek neemt al maanden in beslag en mogelijk zijn de feiten al veel langer aan de gang.

Op het VTM-nieuws getuigt een andere, anonieme, man hoe hem 1.700 euro ontstolen werd. Nog een andere getuige zou geld en een gsm hebben moeten afgeven.'Ik werd in het kanaal geduwd en ze lieten me daar achter', vertelt hij aan de VTM-reporter.