‘Bijna helft van automobilisten gebruikt knipperlichten niet’
Foto: BELGA

Bijna de helft van de chauffeurs gebruikt geen richtingaanwijzer om op de snelweg van rijstrook te veranderen. Ook om een zijstraat in te slaan vergeten vier op de tien automobilisten de knipperlichten aan te zetten. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor de andere weggebruikers.

Dat stelt mobiliteitsorganisatie Touring op basis van eigen onderzoek. Daarvoor werden tellingen uitgevoerd op de Brusselse ring, een aantal snelwegen en straten in een aantal Belgische steden. Bij wijze van steekproef werden een aantal chauffeurs gevolgd, en daaruit blijkt dat die ‘pertinent’ de richtingaanwijzers niet gebruiken, ongeacht de omstandigen.

Volgens Touring doen ‘de meest frappante gevallen’ zich voor aan de opritten van autosnelwegen, vooral wanneer als het bijna niet nodig is om te vertragen vooraleer de snelweg op te rijden. ‘Maar ook aan gewone en overzichtelijke kruispunten waar men makkelijk naar links en rechts kan inslaan laten nogal wat chauffeurs de richtingaanwijzer uit’.

De situatie is het ergst aan het kruispunt van de Sylvain Dupuislaan met de Mededingingsstraat in Brussel. Daar gebruikten liefst 75 op de 100 autobestuurders geen richtingaanwijzer. Bij de oprit van de autosnelweg E17 in Gent waren er dat 47 op honderd.

Touring vermoedt dat steeds meer mensen die met andere zaken bezig zijn in de auto: bellen (ook handenvrij), mailen, sms’en of de gps instellen. ‘De aandacht wordt volkomen afgeleid en ze denken dat een snelle blik in de achteruitkijkspiegel volstaat. Anderen zijn dan weer gewoon nonchalant en vinden het waarschijnlijk niet zo’n zware fout. Daarnaast zijn er ook waarschijnlijk die het verkeersreglement gewoon niet kennen’, aldus Touring.